Foto: Reuters/Scanpix

Ēģiptes augstākā apelācijas tiesa ir attaisnojusi gāzto valsts prezidentu Hosni Mubaraku, kurš iepriekš tika atzīts par vainīgu simtiem protestētāju nāvē 2011. gada nemieros, vēsta raidsabiedrība BBC.

Par 2011. gada sacelšanās notikumiem Mubarakam 2012. gadā tika piespriests mūža ieslodzījums, taču lieta divas reizes tika pārskatīta.

Ceturtdien Kasācijas tiesa lēma, ka 88 gadus vecais kungs ir attaisnojams. Šis ir galējais spriedums, kurš vairs nav pārsūdzams.

Mubaraks atrodas militārajā slimnīcā. Lai gan jau ir izciests trīs gadu cietumsods par līdzekļu piesavināšanos, Mubaraks līdz šim nav atbrīvots.

2015. gada maijā tiesa lēma, ka bijušo prezidentu var atbrīvot, taču tagadējā līdera Abdelfataha al Sisi valdība nesteidza to darīt, domājams, bažījoties par negatīvu sabiedrības reakciju.

Sisi Mubaraka laikā bija militārās izlūkošanas šefs, bet 2013. gadā viņš valsts apvērsumā gāza demokrātiski ievēlēto Mubaraka pēcteci Mohamedu Mursi.

2011. gada revolūcijā, kas noveda pie 30 gadus valdījušā Mubaraka atkāpšanās no amata, drošības spēku operācijās pret protestētājiem Ēģiptes pilsētās gāja bojā vairāk nekā 800 cilvēku.

Mubaraks noliedza apsūdzības, ka viņš būtu devis rīkojumu nogalināt demonstrantus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!