Milānas tiesa piektdien attaisnojusi korupcijā apsūdzēto Itālijas premjerministru Silvio Berluskoni, ziņo aģentūra "Ansa".
Attaisnojošais spriedums pieņemts, atsaucoties uz likumu par noilgumu, tas ir, tiesas nolēmumā apgalvots, ka pagājis pārāk ilgs laiks, lai apsūdzētais varētu tikt notiesāts par viņam inkriminētajiem nodarījumiem.

Spriedums noslēdza četrus gadus ilgušo un īpaši politizēto procesu, kura laikā Berluskoni tika izvirzītas apsūdzības par Romas tiesnešu piekukuļošanu laikā, kad viņš vēl bija uzņēmējs.

Miljardieri un mediju magnātu Berluskoni apsūdzēja par Romas tiesnešu piekukuļošanu, kas notikusi pagājušā gadsimta astoņdesmito gadu beigās, kā arī 1991.gadā, tādējādi panākot labvēlīgus spriedumus viņam piederošās biznesa impērijas "Fininvest" lietā.

Apsūdzība apgalvoja, ka kompānija "Fininvest" piekukuļojusi Romas tiesnešus, lai panāktu labvēlīgu spriedumu saistībā ar valstij piederošās pārtikas rūpniecības kompānijas SME pārņemšanu.

Spriedums tika nolasīts pārpildītā Milānas tiesas zālē. Spriedumā tika atzīts, ka Berluskoni ir vainīgs 1991.gada epizodē, jo pilnvarojis savus padotos piekukuļot tiesnesi, taču vienlaikus spriedumā tika norādīts, ka par šo nodarījumu viņš nevar tikt notiesāts noilguma dēļ.

Pēc tam tiesa paziņoja, ka otrajā kukuļošanas epizodē Berluskoni nav vainīgs.

Berluskoni, kurš ir pirmais Itālijas premjerministrs, pret kuru tika sākta kriminālvajāšana, vienmēr ir noraidījis pret viņu izvirzītās apsūdzības un apgalvojis, ka viņš kļuvis par upuri politiski motivētām raganu medībām.

Prokuratūra pieprasīja Berluskoni piespriest astoņus gadus ilgu cietumsodu, kā arī aizliegt viņam uz visu mūžu ieņemt sabiedriskos amatus.

Tomēr saskaņā ar Itālijas likumiem tiesa var ņemt vērā "vainu mīkstinošus apstākļus", ja tiesājamajam nav iepriekšējas sodāmības, un parasti šādos gadījumos tiek piemērots 15 gadu noilguma termiņš.

Tā kā pēdējā apsūdzības epizode attiecināma uz 1991.gadu, Berluskoni automātiski varēja izvairīties no notiesājoša sprieduma, kas varētu apdraudēt viņa politisko karjeru.

Berluskoni advokāts Gaetano Pekorella paziņoja žurnālistiem, ka premjerministrs spriedumu pārsūdzēs, lai panāktu pilnīgu attaisnošanu abās apsūdzības epizodēs.

Lai gan arī iepriekš pret Berluskoni ierosinātas vairākas izmeklēšanas saistībā ar apsūdzībām korupcijā sakarā ar viņa biznesa darījumiem, procesā, kas noslēdzās piektdien, izskatāmā lieta bija visnopietnākā, ar kādu līdz šim sastapies Itālijas premjerministrs.

Pagājušajā gadā paralēli notikušajā procesā Milānas tiesa atzina par vainīgu tiesneša Renato Skvillantes piekukuļošanā vienu no Berluskoni korporācijas juristiem Čezāri Previti.

Previti tika piespriesti pieci gadi ieslodzījumā, bet Skvillantem - astoņi gadi. Abi spriedumu ir pārsūdzējuši.

Sākotnēji Berluskoni bija apsūdzēts tā paša procesa ietvaros, taču viņa lieta tika izdalīta atsevišķi pēc tam, kad parlaments premjeram piešķīra imunitāti pret tiesisko vajāšanu uz laiku, kamēr viņš atrodas valdības vadītāja amatā.

Itālijas Augstākā tiesa vēlāk šo likumu atcēla, tādējādi ļaujot atsākt kriminālvajāšanu pret Berluskoni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!