Foto: Publicitātes foto
Valsts galvaspilētas Kijevas Pečeru rajona tiesā sākusies sprieduma nolasīšana lietā par bijušās valdības vadītājas un opozīcijas līderes Jūlijas Timošenko dienesta pilnvaru pārsniegšanu. Tiesnesis Rodions Kirejevs sprieduma motivējošā daļā jau atzinis, ka ekspremjere ir vainīga izvirzītajās apsūdzībās par 1,5 miljardu grivnu (96 miljonu latu) lielu zaudējumu radīšanu, 2009. gadā noslēdzot dabasgāzes piegāžu līgumus ar Krieviju, otrdien informē portāls "Newsru.ua".

Timošenko klausās spriedumu sēžot. Pirms sēdēs viņa paziņoja, ka " ir labi, kad spriedumu paziņo nevis tiesnesis, bet prezidents [Ukrainas prezidents Viktors] Janukovičs". Viņa atzina, ka spriedums, lai kāds tas būtu, neietekmēs viņas cīņu par "Ukrainu un tās nākotni".

Eksperti atzīst, ka sprieduma lasīšana var ilgt vairākas stundas vai pat dienas.

Tikmēr spraiga situācija izvēršas pie tiesas nama, kur gaidāma sprieduma pasludināšana bijušās premjerministres Jūlijas Timošenko lietā - tur sapulējušies simtiem viņas atbalstītāju, kā arī izvietots aptuveni tikpat daudz specvienības "Berkut" miliču.

Līdz šim demonstrantu un miliču starpā lielas sadursmes nav izraisījušas, vien nelielas saķeršanās.

Milicija jau norobežojusi vietas, kur protestēt Timošenko atbalstītājiem un viņas pretiniekiem.

Kā ziņots, prokuratūra pieprasījusi apsūdzētajai brīvības atņemšanu uz septiņiem gadiem.

Tikmēr Eiropas Savienība (ES) un vairākas Rietumvalstis vairākkārt paudušas bažas par bijušās premjerministres tiesāšanu . ES vēstnieks Kijevā atzinis, ka šādas apsūdzības Eiropas tiesās nevarētu tikt izvirzītas, jo apsūdzētā netiek turēta aizdomās par korupciju.

Pirmdien ES ārlietu ministri apspriedē jau gatavoja paziņojumus gadījumam, ja Timošenko tiks notiesāta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!