Foto: Reuters/Scanpix

Tiesa trešdien par vainīgu Lielbritānijas parlamenta deputātes Džo Koksas slepkavībā atzina šajā noziegumā apsūdzēto galēji labējo ekstrēmistu Tomasu Meiru, piespriežot viņam mūža ieslodzījumu bez tiesībām uz apžēlošanu.

53 gadus veco Meiru notiesāja zvērināto tiesa Londonā.

"Ņemot vērā, ka viņa bija parlamenta locekle, jūsu noziegumam ir papildu dimensija, kas prasa piespriest īpašu sodu," uzsvēra tiesnesis Alans Vilkijs, paziņojot par reti piespriesto mūža ieslodzījumu.

"Nav šaubu, ka tas tika darīts, lai sekmētu politisku motīvu," piebilda tiesnesis.

Sprieduma pasludināšanas brīdī Meirs nekādas emocijas neizrādīja.

Pēc tiesas sprieduma paziņošanas Koksas vīrs Brendans slepkavību nosauca par "politisku rīcību un teroraktu".

"Mums nav nekādas intereses par noziedznieku, mēs pret viņu jūtam tikai žēlumu," viņš sacīja, piebilstot, ka "Džo interesēja ikviens nevis egoisma, bet viņas vēlmes palīdzēt dēļ".

Tiesā klāt bija arī Koksas vecāki un māsa.

Izmeklētāji Meira mājās Birstolas ciemā atrada plašu kolekciju ar grāmatām par Vācijas militāro vēsturi, holokaustu un nacistu rasu teoriju.

Meirs arī apmeklējis galēji labējo publikāciju vietnes "Occidental Observer" lapu vietnē "Wikipedia", kā arī Koksai veltīto "Wikipedia" lapu un viņas tviteri.

Meirs arī internetā meklējis atbildi uz jautājumu, vai ar 22. kalibra pistoli var nogalināt cilvēku, vienu reizi tam iešaujot galvā.

Apsūdzētais ir noliedzis, ka būtu noslepkavojis Koksu, glabājis šaujamieroci ar nodomu nodarīt noziegumu un glabājis uzbrukuma ieroci. Tomēr visās šajās izvirzītajās apsūdzībās viņš tika atzīts par vainīgu, atsakoties uzradīt jebkādus pierādījumus savai aizstāvībai.

Jau ziņots, ka 41 gadu vecā deputāte Koksa no opozīcijā esošās Leiboristu partijas 16. jūnijā tika sadurta un sašauta savā vēlēšanu apgabalā Anglijas ziemeļos. Koksa atbalstīja Lielbritānijas palikšanu Eiropas Savienībā (ES) un bija pazīstama ar piedalīšanos kampaņā Sīrijas bēgļu atbalstam.

Aculiecinieks esot dzirdējis, ka Meirs uzbrukuma laikā kliedzis "Britain first" ("Lielbritāniju pirmajā vietā"), raidot uz divu bērnu māti trīs šāvienus un 15 reizes viņu sadurot.

Uzbrukuma laikā tika sadurts arī vietējais iedzīvotājs, kurš centās apturēt uzbrukumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!