Foto: Reuters/Scanpix
Tiesa Gruzijā ceturtdien atbrīvoja opozīcijas līderi, bijušo Tbilisi mēru Gigi Ugulavu no 14 mēnešus ilga pirmstiesas apcietinājuma, kuru konstitucionālā tiesa ir atzinusi par nekonstitucionālu.

Ugulava, kurš ir bijušā prezidenta Mihaila Saakašvili sabiedrotais, aplausiem skanot, iznāca no tiesas kā brīvs cilvēks. Viņu līksmi sagaidīja simtiem atbalstītāju.

40 gadus vecais Ugulava tiek apsūdzēts valsts līdzekļu izšķērdēšanā un kopš 2014. gada jūlija bija atradies pirmstiesas apcietinājumā.

Gruzijas konstitucionālā tiesa trešdien nolēma, ka ar 14 mēnešus ilgušo turēšanu apcietinājumā ir pārkāpts konstitūcijā noteiktais deviņu mēnešu limits pirmstiesas apcietinājumam.

Ugulavas advokāts Beka Basilaja pauda bažas, ka ir iespējama viņa klienta jauna apcietināšana. "Varas iestādes un tiesneši rīkojas saskaņoti, un Gigi Ugulavas jauna apcietināšana šķiet nenovēršama. Valdošās koalīcijas līderi jau ir publiski paziņojuši, ka mans clients drīz tiks notiesāts un ieslodzīts," sacīja advokāts.

Ugulava un vairākas citas bijušās augsta ranga amatpersonas tiek tiesiski vajātas pēc tam, kad Saakašvili partija "Vienotā nacionālā kustība" 2012. gada oktobrī cieta sakāvi Gruzijas parlamenta vēlēšanās, kurās uzvarēja pašlaik valdošā koalīcija "Gruzīnu sapnis".

Ugulavam 2013. gada februārī izvirzīja kriminālapsūdzības par īpašuma piesavināšanos un naudas atmazgāšanu.

Par īpašuma piesavināšanos apsūdzības tika izvirzītas saistībā ar televīzijas kompānijas "Imedi" atsavināšanu, bet par naudas atmazgāšanu - saistībā ar to, ka Tbilisi uzkopšanas dienestā tika noformēti darbā pusotrs tūkstotis "Vienotās nacionālās kustības" aktīvistu, kuriem tika maksāta alga par to, ka viņi veica aģitācijas darbu partijas labā.

Ugulavam esot Tbilisi mēra amatā, tika īstenoti lieli infrastruktūras projekti un sociālas reformas, kas ievērojami uzlaboja dzīves līmeni Gruzijas galvaspilsētā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!