Foto: AP/Scanpix
Kaujās Irākā kritušo britu karavīru tuvinieki atbilstoši cilvēktiesību likumiem var iesūdzēt tiesā valdību par nevērību un pieprasīt kompensācijas, trešdien Londonā nosprieda Augstākā tiesa.

Spriedums nozīmē, ka Aizsardzības ministrijai ir pienākums ievērot piesardzību, lai armijas personālam, kas dodas karā, sarūpētu pienācīgu aprīkojumu, skaidroja ģimeņu advokāti.

Šī lieta skar trīs prasību paketes, kas ir izvirzītas saistībā ar vairāku britu karavīru nāvi Irākā un tur gūtajiem ievainojumiem no 2003. līdz 2006.gadam.

35 gadus vecā karavīra Stīvena Olbata atraitne un divi ievainotie karavīri Denjels Tvidijs un Endrū Džūljens pieteikuši prasību par 2003.gada martā notikušo incidentu, kad viņu tanku sašāva kāds savējo tanks.

Prasības iesniedzēji norādīja, ka karavīri nav bijuši pietiekami labi apmācīti, turklāt tanki nav bijuši aprīkoti ar tehnoloģijām un iekārtām, kas palīdzētu šādus negadījumus novērst.

Aizsardzības ministrija savukārt skaidroja, ka šī prasība ir jānoraida, balstoties kaujas darbības imunitātes principā, ar kuru uz tiem, kas atrodas aktīvajā dienestā, netiek attiecināta atbildība par nevērību.

Tomēr Augstākās tiesas tiesneši spriedumā, kas tika pieņemts ar balsu vairākumu, noraidīja šos argumentus.

Aizsardzības ministrija arī skaidroja, ka tas nebūtu "godīgi, taisnīgi vai saprātīgi" noteikt, ka ministrijai šajos gadījumos jāievēro pienākums ievērot piesardzību. Arī šo argumentu tiesneši noraidīja.

Otru prasību bija pieteikuši 21 gadus vecā Filipa Hjūita un 23 gadus vecā Lī Elisa tuvinieki. Hjūits un Eliss zaudēja dzīvību 2005. un 2006.gadā, kad viņu viegli bruņotās automašīnas "Snatch" uzskrēja uz mīnām.

Advokāti skaidroja, ka Aizsardzības ministrijai ir pienākums atbilstoši Eiropas Cilvēktiesību konvencijai īstenot preventīvus soļus, lai aizsargātu karavīru dzīvību.

Ministrija norādīja, ka Hjuits un Eliss nav atradušies Lielbritānijas jurisdikcijā, kad viņi gāja bojā, tomēr tiesa šo argumentu vienbalsīgi noraidīja.

Trešo prasību par iespējamo nevērību no Aizsardzības ministrijas puses bija pieteikusi Elisa meita Kortnija, un Augstākā tiesa nolēma, ka arī šī lieta var tikt nodota tālāk izskatīšanai tiesā.

"Mēs esam ārkārtīgi gandarīti par šo spriedumu," sacīja advokāte Šubhaa Srinivasana no biroja "Leigh Day", kas pārstāv prasības iesniedzējus tanka incidenta lietā.

"Šīs valsts augstākā tiesa ir nospriedusi, ka Aizsardzības ministrijai kā darba devējam ir jāpieņem, ka tai ir pienākums ievērot piesardzību un apgādāt ar pienācīgu aprīkojumu personālu, kas dodas karā," sacīja advokāte.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!