Foto: AFP/Scanpix
ASV Kalifornijas tiesa likusi poļu izcelsmes kinorežisoram Romānam Polaņskim atgriezties ASV un stāties tiesas priekšā par dzimumattiecībām ar nepilngadīgo, ziņo ārvalstu masu mediji.

Gan režisora advokāti, gan 1977.gadā cietušās Samantas Geimeres advokāti mēģinājuši panākt, lai lietu izskatītu bez apsūdzētā līdzdalības, tomēr tiesa šos lūgumus noraidījusi. Polaņska dalību prāvā pieprasījusi prokuratūra.

Pašlaik Polaņskis atrodas Šveicē mājas arestā, un viņa advokāti grasās šo Kalifornijas tiesas lēmumu pārsūdzēt.

Šveicē Polaņski no apcietinājuma atbrīvoja pret drošības naudu, jo 4,5 miljonus franku (2,09 miljonus latu) lielā drošības nauda un mājas arests ir pietiekama garantija, ka viņš neaizbēgs. Šveices varas iestādes vēl neizlēma, vai izdot Polaņski ASV.

Jau vēstīts, ka 76 gadus vecais poļu izcelsmes franču režisors Polaņskis tika apcietināts Šveicē septembra beigās, pamatojoties uz ASV izdotu aresta orderi par pirms vairāk nekā 30 gadiem izdarītu dzimumnoziegumu, un viņa advokāti saka, ka viņš cīnīšoties pret izdošanu ASV, kur viņu, iespējams, sagaida ieslodzījums cietumā par pretlikumīgām dzimumattiecībām ar 13 gadus veco Samantu Geimeri 1977.gadā.

Polaņskis aizbēga no ASV 1978.gadā. Viņš pavadīja ieslodzījumā 42 dienas, taču uzskatīja, ka tiesnesis piespriedīs viņam daudzu gadu ieslodzījumu, neraugoties uz piekrišanu panākt izlīgumu.

Viņa arests izraisīja vairāku politiķu un mākslinieku sašutumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!