ASV federālā apelāciju tiesa trešdien liedza ielaist ASV 17 uigurus, kurus tiesnesis licis atbrīvot no ASV militārā cietuma Gvantanamo bāzē.

Visi 17 Gvantanamo cietumā jau septiņus gadus turētie Ķīnas musulmaņi ir atzīti par nekaitīgiem, tomēr ASV radušās grūtības atrast valsti, uz kurieni uigurus varētu nosūtīt.

Tiesa nolēma, ka federālajam tiesnesim nav tiesību izlemt, kurš var ierasties ASV, jo šādas tiesības ir tikai izpildvarai vai Kongresam.

Lietu tiesā 8.oktobrī ierosināja iepriekšējā ASV administrācija, kad federālais tiesnesis Rikardo Urbina lika 17 uigurus nekavējoties izlaist Vašingtonas apkaimē, kur dzīvo liela uiguru kopiena.

Uiguri dzīvoja apmetnē Afganistānā, kad sākās ASV uzlidojumi 2001.gada oktobrī. Viņi aizbēga kalnos, kur viņus apcietināja Pakistānas varasiestādes un izdeva viņus ASV.

Viņi atrodas cietumā, pat neskatoties uz to, ka ASV armija viņus vairs neuzskata par "ienaidnieka karotājiem". ASV nespēj atrast valsti, kas viņus gribētu uzņemt.

2006.gadā ASV ļāva pieciem Ķīnas musulmaņiem meklēt patvērumu Albānijā. ASV valdība paziņojusi, ka nevar uigurus nosūtīt uz Ķīnu, jo viņiem tur draudēs vajāšana. Ķīna gan ir pieprasījusi uiguru izdošanu, paziņojot, ka viņi ietilpst teroristu organizācijā.

Daudzi musulmaņi Siņdzjanas Uiguru autonomajā rajonā Ķīnas rietumos vēlas lielāku autonomiju un daļa vēlas neatkarību. Pekina pret viņiem izvērsusi nežēlīgu separātisma apspiešanas kampaņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!