Foto: EPA/Scanpix/LETA

Maskavas pilsētas tiesa otrdien noraidījusi Alekseja Navaļnija apelācijas prasību, atstājot spēkā deviņu gadu cietumsodu par krāpšanos un necieņas izrādīšanu pret tiesu, vēsta raidsabiedrūibas BBC krievu valodas dienests.

Sprieduma atstāšana spēkā nozīmē, ka Aleksejs Navaļnijs tuvākajā laikā tiks pārvests uz stingra režīma koloniju soda izciešanai.

Šā gada 22. martā Navaļnijs tika notiesāts uz deviņiem gadiem stingra režīma kolonijā. Viņam arī jāsamaksā naudas sods 1,2 miljonu Krievijas rubļu apmērā (19 405 eiro). Spriedums martā tika pasludināts izbraukuma sēdē Vladimiras kolonijā. Tiesa atzina Kremļa opozicionāru Alekseju Navaļniju par vainīgu liela apjoma krāpniecībā un līdzekļu izšķērdēšanā, vācot līdzekļus savai organizācijai, kā arī par necieņas izrādīšanu pret tiesu.

Līdz šodienai Navaļnijs atradās vispārēja režīma kolonijā Vladimiras apgabalā.

Stingra režīma kolonija nozīmē atšķirīgus uzturēšanās apstākļus. Notiesātajiem ir stingrāki ierobežojumi – attiecinot tos uz tikšanās reižu biežumu, sūtījumu saņemšanu, vēstulēm, ikdienas naudas tērēšanu un pastaigām svaigā gaisā.

Pats Navaļnijs piedalījās tiesas sēdē ar attālināta video zvana starpniecību, fiziski atrodoties esošajā soda izciešanas vietā vispārēja režīma kolonijā. Iepriekšējā tiesas sēde tika atlikta pēc tiesājamā lūguma, lai nodrošinātu tikšanos ar ģimeni.

"Es atrodos vispārēja režīma kolonijā. Ilgāka tikšanās ar ģimeni man ir ļauta vienu reizi trijos mēnešos" tiesai stāstīja politiķis. "Normālos apstākļos man būtu jāatrodas izmeklēšanas izolatorā, bet es esmu šeit. Neviens īsti nesaprot, kā tur viss ir organizēts un, ja jūs pasludināsiet man spriedumu, es zaudēšu plānoto tikšanos ar ģimeni. Stingra režīma kolonijā tikšanās reizes būs vēl mazāk iespējamas," satraucās politiķis.

"Krievijas pilsoņi nevis ciena tiesu, bet baidās no tās. Apsūdzība par necieņu pret tiesu nav atbilstoša. Drīzāk derētu pants par nicinājumu pret tiesu," Navaļnija pēdējā vārda teikto citēja "Novaja gazeta. Eiropa".

"Jūsu sistēma turas uz bailēm. Baidīties no jums ir noziegums pret savu nākotni un pret saviem bērniem," paziņoja Navaļnijs. "Es jums vēlos pateikt, ka jūsu procesi ir bezjēdzīgi. Ko jūs vēlaties panākt? Saglabāt kontroli? Apturēt Krievijas progresu? Ko jūs vēlaties izdarīt? Viss, ko jūs darāt, ir bezjēdzīgi. Jūs piemeklēs vēsuriska sagrāve šajā stulbajā karā, kuru jūs esat uzsākuši. Tam nav mērķa un jēgas. Kādēļ mēs karojam?" jautāja opozicionārs.

Navaļnija advokāte Olga Mihailova BBC sniedza komentārus, kuros pauda, ka šajā lietā nav ne nozieguma sastāva, ne noziedzīgas darbības. Šis spriedums attiecas uz lietām, par kurām aizstāvamajam iepriekš jau tika piespriests nosacīts cietumsods. Eiropas Cilvēktiesību tiesa ir atzinusi, ka spriedumu pasludināšanā ir pārkāpts Konvencijas par cilvēktiesībām 6. un 7. pants. Tāpat Navaļnija advokāte neatzīst par taisnīgu aizstāvamā notiesāšanu lietā, par kuru viņš vienreiz jau ir sodīts un kuru definēt kā recidīvu liedz Krievijas Kriminālkodekss. Advokāte sola spriedumu pārsūdzēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!