Nīderlandes apelācijas tiesa piektdien paturēja spēkā par Nīderlandes galēji labējā politiķa Pima Forteina slepkavību notiesātajam dzīvnieku tiesību aktīvistam Volkertam van der Grāfam piespriesto 18 gadu ieslodzījumu cietumā.
Apsūdzības puse bija lūgusi van der Grāfam piespriest mūža ieslodzījumu, apelācijas prasībā norādot, ka slepkavam piespriestais sods nav pietiekami bargs.

Spriedumu bija pārsūdzējuši arī van der Grāfa advokāti, uzskatot, ka tiesa nepietiekami ņēmusi vērā apsūdzētā pirmstiesas apcietinājuma apstākļus un negatīvos komentārus pret viņu no politiķu puses pirms tiesas.

"Tiesa uzskata, ka ir tiesiski un pārliecinoši pierādīta apsūdzētā vaina četros noziegumos, kuros viņš bija apsūdzēts," sacīja tiesnesis, paturot spēkā spriedumu, kas šajā lietā tika nolasīts aprīlī.

Viņš notiesāts par slepkavību, draudēšanu ar ieroci Forteina šoferim, nelegālu ieroču un munīcijas glabāšanu, kā arī sprāgstošu ķimikāliju glabāšanu "prezervatīvos, lai tos raidītu uz cilvēkiem un objektiem".

34 gadus vecais van der Grāfs ir atzinies, ka nogalinājis Forteinu, jo uzskatījis viņu par pieaugošu draudu sabiedrības neaizsargātajām grupām.

Ekstravagantais gejs Forteins, kurš uzskatu dēļ pret savu gribu tika pielīdzināts Francijas "Nacionālās frontes" līderim Žanam Marī Lepēnam un Austrijas populistiskajam politiķim Jērgam Haideram, bija pieprasījis, lai Nīderlande slēdz savas robežas imigrantiem, bet lai valstī dzīvojošie ārzemnieki censtos integrēties sabiedrībā. Gandrīz desmitā daļa no 16 miljoniem Nīderlandes iedzīvotāju ir cittautietis. Forteins arī negatīvi izteicās par islama ticību.

Van der Grāfs nošāva Forteinu pie radiostacijas Hilversumā 2002.gada 6.aprīlī, tikai desmit dienas pirms Nīderlandes parlamenta vēlēšanām.

Politiķa slepkavība izraisīja Nīderlandē lielu šoku un sēras, kā arī ietekmēja politisko situāciju, jo galēji labējā partija "Pima Forteina saraksts" vēlēšanās ieguva otro vietu. Partijas popularitāte gan nebija ilgstoša. Pēc vēlēšanām izveidotās valdības koalīcijas šķelšanās dēļ Forteina partijā septembrī saira, nenostrādājusi pat simt dienu. Šogad janvārī notikušajās parlamenta vēlēšanās Forteina saraksts parlamentā ieguva tikai astoņus mandātus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!