Foto: AP/Scanpix
Tamerlans Carnajevs - vecākais no čečenu brāļiem, kas tiek turēti aizdomās par Bostonas maratona terorakta sarīkošanu - bijis saistīts ar 2011.gadā Bostonas Voltemas priekšpilsētā pastrādāto trīs cilvēku slepkavību, teikts pirmdien tiesā iesniegtajā dokumentā.

Dokuments tiesā iesniegts, gatavojoties Tamerlana jaunākā brāļa Džohara prāvai. Tamerlans Carnajevs tika nogalināts apšaudē ar policiju jau pēc Bostonas terorakta.

Slepkavība, kas Voltemā notika 2011.gada 11.septembrī, joprojām nav atklāta. Nozieguma vietā tika atrasti trīs līķi ar pārgrieztām rīklēm. Upuri bija apbērti ar marihuānu un banknotēm vairāku tūkstošu dolāru vērtībā.

Ziņas par Tamerlana Carnajeva iespējamo saistību ar Voltemas slepkavību pirmo reizi parādījās pēc tam, kad Federālais Izmeklēšanas birojs (FIB) bija nopratinājis Ibrahimu Todaševu, kurš tāpat kā brāļi Carnajevi bija čečenu imigrants.

Pats Todaševs tika nošauts Floridā maijā FIB pratināšanas laikā. Aģenti to esot darījuši pašaizsardzības nolūkā, kad Todaševs viņiem uzbrucis. Īsi pirms uzbrukuma Todaševs esot grasījies parakstīt atzīšanos, ka viņš un Tamerlans Carnajevs bijuši iesaistīti Voltemas slepkavībā.

Tiesa gan, paša Todaševa nāves apstākļi joprojām ir neskaidri. Pēc viņa nogalināšanas medijiem tika sniegtas pretrunīgas liecības par notikušā apstākļiem, un FIB rīcību kritizēja cilvēktiesību organizācijas. Floridas štata prokurors 10.augustā paziņoja, ka ir nolēmis sākt Todaševa nogalināšanas izmeklēšanu.

Šobrīd nav skaidrs, vai 2011.gada Voltemas slepkavības lietā ir arī citi aizdomās turamie.

ASV prokurore Karmena Ortisa sacīja, ka pagaidām ir pāragri nodot atklātībai dokumentus par Tamerlana Carnajeva saistību ar Voltemas slepkavību.

Informācija par Tamerlana noziedzīgo pagātni būs nozīmīga tikai tad, ja viņa brālim būs jāstājas tiesas priekšā, lai noteiktu, vai viņam piespriežams nāvessods, sacīja Ortisa.

Saistībā ar apsūdzībām, par kurām draud nāvessods, Džohars Carnajevs tiesas priekšā stāsies nākamgad.

Kā ziņots, pie Bostonas maratona finiša līnijas 15.aprīlī notika divi sprādzieni, kuros tika nogalināti trīs cilvēki - divas jaunas sievietes un astoņgadīgs puika - un vēl 264 cilvēki tika ievainoti.

Pēc maratonā uzņemto daudzo foto un videomateriālu rūpīgas caurskatīšanas un aculiecinieku ziņojumiem izmeklētāji atklājuši, ka sprādzienu sarīkoja čečenu izcelsmes brāļi - 26 gadus vecais Tamerlans Carnajevs un 19 gadus vecais Džohars Carnajevs, kuru vajāšana un aizturēšana izvērtās diennakti ilgā apjomīgā un asiņainā drošības operācijā, kurā Tamerlans guva nāvējošus ievainojumus, bet Džohars ar šautām brūcēm kājā un kaklā smagā stāvoklī nogādāts slimnīcā.

19 gadus vecais Džohars Carnajevs 10.jūlijā stājās tiesas priekšā, kur viņam nolasītas apsūdzības 30 punktos, no kuriem lielākā daļa paredz nāvessodu.

Starp apsūdzībām ietilpst masu iznīcināšanas ieroča izmantošana un nonāvēšana ar spridzināšanu sabiedriskā vietā. Kā pavēstīja federālie prokurori, 17 punktos var piespriest nāvessodu.

Carnajevs tiesā noliedza savu vainu visās viņam uzrādītajās apsūdzībās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!