Starptautiskā cilvēktiesību aizstāvju organizācija "Amnesty International" asi kritizē Ziemeļkorejas veselības aprūpes sistēmu, kura esot tādā krīzes stāvokli, ka ārsti spiesti pacientus operēt bez anestēzijas, atsaucoties uz organizācijas ziņojumu, vēsta ārvalstu masu mediji.

Ziņojumā atainots veselības aprūpes bēdīgais stāvoklis, ārsti bieži vien strādājot pie sveču gaismas slimnīcās, kurās trūkst apkures un energoapgādes. Mediķiem trūkstot elementāru zāļu un aprīkojuma, bieži vien slimnīcās izmanto nesterilus instrumentus, pat šļirču adatas.

Organizācija norāda, ka situācija aizvien pasliktinās līdz ar valsts ekonomikas lejupslīdi. Organizācija uzskata, ka situāciju vēl drūmāku padara izolētās valsts vadības nevēlēšanās meklēt starptautisko palīdzību.

Ziņojums balstīts uz vairāk nekā 40 no Ziemeļkorejas aizbēgušo iedzīvotāju intervijām un Ziemeļkoreja strādājošo veselības aprūpes speciālistu un organizāciju sniegtajām ziņām.

"Amnesty International" gan atzīst, ka tai nebija tiešas iespējas izpētīt situāciju klātienē Ziemeļkorejas slimnīcās. Savukārt Pasaules Veselības organizācijas dati rāda, ka Ziemeļkoreja tērē veselības aprūpei vismazāk pasaulē – mazāk par vienu dolāru uz iedzīvotāju gadā.

Organizācijas pārstāve Katerīna Barbera arābu TV kanālam "Al Jazeera" stāstījusi, ka pacienti bieži vien maksā ārstiem ar cigaretēm un pārtiku, lai tiktu pie elementāriem veselības aprūpes pakalpojumiem.

Ziemeļkorejas valdība nav oficiāli komentējusi ziņojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!