Foto: stock.xchng
Tiesību aizstāvji trešdien mudinājuši Pekinu atteikties no "viena bērna" politikas, kas, viņuprāt, pārkāpj Ķīnas iedzīvotāju reproduktīvās tiesības.

Ziņojumā, kam dots nosaukums "Man nav teikšanas pār manis pašas ķermeni", Honkongā bāzētā kustība "Ķīnas cilvēktiesību aizstāvji" norāda uz gadījumiem, kad sievietes bijušas spiestas veikt abortus, sterilizāciju, izmantot intravaginālos pretapaugļošanās līdzekļus un grūtniecības testus.

"Šī politika tiek ieviesta tādos veidos, kas veicina vardarbības pielietošanu pret sievietēm," spriež kustības starptautiskā direktore Renē Sja. "Ir maz pierādījumu, kas apliecinātu, ka vietējās amatpersonas tiktu sauktas pie atbildības par pārkāpumiem, kas tiek pieļauti, cenšoties nodrošināt [ģimenes plānošanas] kvotu izpildi."

"Viena bērna" demogrāfiskās kontroles politika Ķīnā tika oficiāli ieviesta 1980.gadā ar mērķi ierobežot dzimstību.

Šobrīd Ķīnas iedzīvotāju skaits pārsniedzis 1,3 miljardus.

Pilsētā dzīvojošām ģimenēm atļauts laist pasaulē tikai vienu bērnu. Turpretī lauku reģionos atļauti arī divi bērni, ja pirmdzimtā ir meitene.

"Nav svarīgi, vai pārim ir atļauts laist pasaulē vienu vai divus bērnus. Valdība joprojām izmanto piespiedu pasākumus, lai noteiktu ne tikai to, cik bērnu pāris var laist pasaulē, bet arī to, kādas dzimstības kontroles metodes viņiem jāizmanto," skaidro Sja. "Šī politika ietekmē simtiem miljonu Ķīnas vīriešu un sieviešu un ir nopietns ķīniešu tautas reproduktīvo tiesību pārkāpums."

Turklāt atsevišķos reģionos vietējās amatpersonas ar dažādiem līdzekļiem tiek stimulētas aktīvāk kontrolēt dzimstību, bet citviet vietējās varasiestādes kļuvušas finansiāli atkarīgas no sodiem, kas tiek piemēroti par "viena bērna" politikas pārkāpumiem.

Dažviet sievietēm, kas gaida otro bērniņu - dēlu - nācies veikt piespiedu abortu, bet citām tikai noteikts naudassods.

Joprojām plaši izplatīti ir piespiedu aborti, ko visbiežāk nākas veikt neprecētām sievietēm vai pāriem, kas vēl nav sasnieguši likumā noteikto precību vecumu - 22 gadi vīriešiem un 20 gadi sievietēm.

Gan sievietes, gan vīrieši, kas pārkāpuši striktos noteikumus, tikuši sisti, aizturēti vai viņiem noteikts naudas sods. Citi tikmēr zaudējuši darbu vai viņiem nav ļauts savā dzīvesvietā deklarēt bērnus.

Tādēļ aktīvisti uzsver, ka jau sen bijis jāatsakās no "viena bērna" politikas.

"Ģimenes plānošanas politika tik ļoti izkropļojusi Ķīnas demogrāfiju, ka tagad nav līdzsvara starp abiem dzimumiem, bet sabiedrība aizvien noveco," norāda tiesību aizstāvji.

Tikmēr pirmdien Ķīnas Nacionālās iedzīvotāju un ģimenes komisijas direktors Li Biņs apliecināja, ka "viena bērna" politika nākamos piecus gadus joprojām būs spēkā, vēsta valsts mediji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!