Foto: Reuters/Scanpix
Ukrainas ekspremjeres Jūlijas Timošenko vispārējais veselības stāvoklis ir stabili apmierinošs un ļauj viņai piedalīties jaunā tiesas procesā, konstatēts tiesu medicīnas ekspertīzē, kas veikta pēc Harkovas pilsētas Kijevas rajona tiesas rīkojuma.

"Saskaņā ar iesniegto medicīnisko dokumentāciju Timošenko no 2012.gada 9.maija līdz šim laikam atrodas Ukrainas valsts dzelzceļa uzņēmuma "Ukrzaļizņica" centrālajā klīniskajā slimnīcā Harkovā, kur slimnīcas medicīniskais personāls Vācijas klīnikas "Charite" speciālistu uzraudzībā un saskaņā ar to rekomendācijām veic rehabilitācijas ārstniecības pasākumus atbilstoši viņu noteiktai klīniskai diagnozei. Viņai konstatētās veselības izmaiņas ir hroniskas, nav smagas un neapdraud Timošenko dzīvību .. Vispārējais Timošenko veselības stāvoklis ir uzskatāms par stabili apmierinošu, stacionārā pavadītajā laikā nav fiksēti nekādi dzīvību apdraudoši stāvokļi," teikts tiesu medicīnas ekspertīzes komisijas slēdzienā, kuru pirmdien tiesas sēdē Timošenko lietā nolasīja tiesnesis Konstantīns Sadovskis.

Tiesu medicīnas ekspertīzes slēdzienā arī sacīts, ka Timošenko veselības stāvoklis ļauj viņai saprast rakstīto un runāto, kā arī piedalīties pasākumos ārpus slimnīcas.

"Esošo slimību klīnisko izpausmju būtība un pakāpe dod pamatu uzskatīt, ka Timošenko veselības stāvoklis netraucē viņai uztvert rakstisku un mutisku informāciju, to izprast un izteikt savas domas .. Tiesu medicīnas ekspertu komisija, pamatojoties uz esošās medicīniskās dokumentācijas datiem, nesaskata medicīniskas kontrindikācijas tai ziņā, kas attiecas uz Timošenko spēju piedalīties pasākumos ārpus medicīniskās iestādes, kuros nepieciešams uztvert un analītiski vispārināt sniegto informāciju, paust savu viedokli diskusijā," teikts ekspertīzes slēdzienā.

Jau ziņots, ka Harkovas pilsētas Kijevas rajona tiesa 25.jūnijā nolēma, ka jāveic tiesu medicīnas ekspertīze Timošenko veselības stāvokļa noskaidrošanai.

Tā kā Timošenko atteicās no apskates, kuru veiktu tiesu medicīnas eksperti, ekspertīze tika veikta, ekspertiem izpētot Timošenko medicīnisko dokumentāciju.

Harkovas Kijevas rajona tiesa pirmdien atkal atlika jaunās lietas pret Timošenko izskatīšanu - šajā lietā viņa tiek apsūdzēta par izvairīšanos no nodokļu maksāšanas, zādzību un ienākumu ārvalstu valūtās slēpšanu laikā, kad viņa 90.gados vadīja enerģētikas uzņēmumu "United Energy Systems of Ukraine" (UESU). Tiesa nolēma, ka nevar lietu izskatīt, jo Timošenko nav ieradusies tiesā, un noteica, ka nākamā sēde šajā lietā notiks 31.jūlijā.

Ja 51 gadu vecā Timošenko, kas jau izcieš cietumsodu, tiks atzīta par vainīgu jaunajās apsūdzībās, viņas cietumsodu var pagarināt līdz pat 2023.gadam.

Jaunā prāva pret Timošenko sākās 19.aprīlī, bet kopš tā laika jau ir vairākkārt atlikta, jo opozīcijas līdere sūdzas par spēcīgām muguras sāpēm, kuru dēļ nevarot apmeklēt tiesas sēdes.

12.jūlijā Ukrainas Augstākā specializētā civilo un krimināllietu tiesa līdz 6.augustam atlika bijušās premjerministres kasācijas sūdzības izskatīšanu par spriedumu tā dēvētajā gāzes lietā.

Kijevas Pečoras rajona tiesa pērn oktobrī atzina Timošenko par vainīgu amata pilnvaru pārsniegšanā saistībā ar gāzes piegāžu līgumu parakstīšanu starp Ukrainu un Krieviju un piesprieda viņai septiņu gadu cietumsodu.

Rietumvalstis pauž viedokli, ka Timošenko, kas ir opozīcijas partijas "Tēvzeme" līdere, tiek vajāta politisku motīvu dēļ. Šādu viedokli pauž arī Timošenko, kas savu vainu neatzīst.

Eiropas Savienība ir nosodījusi Timošenko notiesāšanu kā selektīvā tiesiskuma piemēru un brīdinājusi Ukrainu, ka bloka dalībvalstis neratificēs politiskās asociācijas un brīvās tirdzniecības līgumu, ko paredzēts parakstīt ar Ukrainu, kamēr vien Timošenko atradīsies aiz restēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!