Foto: Kadrs no video

Bijusī Baltkrievijas prezidenta amata kandidāte Svetlana Tihanovska, kas ir kļuvusi par opozīcijas un pretestības simbolu, jaunā video vēstījumā paudusi gatavību kļūt par nācijas līderi.

Uzrunā Tihanovska norāda, ka viņai nav bijušas un nav ilūzijas par savu politisko karjeru.

"Es negribēju būt politiķe. Bet liktenis lēma, ka es nokļuvu pašā pirmajā pretestības līnijā pret patvaļu un netaisnību. Liktenis un jūs. Jūs, kas man noticējāt un devāt man spēku. Tagad katru minūti es apbrīnoju jūsu drosmi, jūsu pašorganizēšanos un to, cik jūs visi esat stipri un gaiši, " viņa stāsta.

"Jūs atdevāt man savas balsis – es to ļoti novērtēju. Mēs visi vēlamies izkļūt no šī apļa, kurā iekļuvām pirms 26 gadiem," uzsver Tihanovska.

"Un es esmu gatava uzņemties atbildību un darboties kā nacionālais līderis, lai valsts nomierinātos un ieietu normālā ritmā. Lai mēs atbrīvotu visus politieslodzītos un īsākajos termiņos sagatavotu tiesisko bāzi un radītu apstākļus jaunām, reālām, godīgām un caurskatāmām prezidenta vēlēšanām," apliecina sieviete.

Tihanovska uzsver, ka baltkrievi pierāda savu uzticību nevardarbīgas pretestības idejām. "Šie signāli neapšaubāmi tiks sadzirdēti un mēs savās rindās iegūsim atbalstītājus visā pasaulē," viņa sola.

Opozīcijas līdere uzrunā sola padarīt Baltkrieviju par "valsti drošai un laimīgai dzīvei", nezaudējot tās neatkarību, kā arī atgūt Baltkrievijai ļaudis, kas no valsts emigrējuši politisku motīvu dēļ.

Atsevišķi runā Tihanovska vēršas pie drošībniekiem.

"Es vēlos vērsties pie ļaudīm formās. Baltkrievi – tie ir ļaudis, kuriem vardarbība nav pieņemama. Ja jūs izlemsiet nepildīt noziedzīgas pavēles un pāriet tautas pusē, – viņi jums piedos, atbalstīs un nākotnē nepārmetīs ar sliktu vārdu," tā Tihanovska. "Mēs, baltkrievi, esam viens vesels, un nedrīkstam pacelt roku cits pret citu," viņa uzskata.

Svetlana Tihanovska kandidēja uz prezidenta krēslu sava vīra blogera Sergeja Tihanovska vietā, kurš vēlēšanām netika pielaist un atrodas apcietinājumā. Tāpat varasiestādes startam vēlēšanās nepielaida opozīcijas kandidātus Viktoru Babariko un Valēriju Cepkalo.

Cepkalo un Babariko priekšvēlēšanu štābi apvienoja savus spēkus ar Tihanovsku kā vienoto opozīcijas kandidāti. Viņas programma paredzēja politieslodzīto atbrīvošanu un jaunu, godīgu prezidenta vēlēšanu sarīkošanu.

Saskaņā ar oficiālajiem 9. augusta vēlēšanu rezultātiem 26 gadus valdījušais Lukašenko uzvarējis ar 80% balstu, bet Tihanovska ieguvusi 10%. Opozīcija rezultātus gan uzskata par viltotiem un pieprasa Lukašenko atkāpšanos.

Kopš 9. augusta Baltkrievijā notiek plaši protesti, pret kuriem varasiestādes vērsās ar brutālu spēku, saniknojot un šokējot cilvēkus. Svētdien, 16. augustā, Minskā protestam pret Lukašenko pēc dažādām aplēsēm pulcējās līdz pat 300 tūkstoši cilvēku.

Tihanovska pēc trīs stundu sarunas Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK) 10. augustā valsti pameta, dodoties uz Lietuvu.

14. augustā viņa paziņoja, ka iniciē Koordinācijas padomes izveidi, lai nodrošinātu varas nodošanu Baltkrievijā un atkārtoti aicināja sarīkot jaunas vēlēšanas un aicināja uz nacionāla mēroga protestiem. Svētdien Minskā mītiņos pret Lukašenko pulcējās rekordliels dalībnieku skaits, un protesti notika virknē citu pilsētu un pat ciemu.

Vairāk par Tihanovsku var lasīt šeit. Pilna Tihanovskas uzruna video šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!