Foto: EPA/Scanpix/LETA

Viena no Baltkrievijas opozīcijas līderēm Svetlana Tihanovska, valstī nerimstot pret 26 gadus valdījušo Aleksandru Lukašenko vērstajiem protestiem, nākusi klajā ar ultimātu Baltkrievijas varasiestādēm, dodot tām 13 dienu laika trīs obligātu prasību izpildei.

Savā "Telegram" kanālā publicētajā paziņojumā bijusī prezidenta amata kandidāte, kas atrodas trimdā Lietuvā, norāda, ka pirms diviem mēnešiem ļaudis balsoja vēlēšanās, bet pēc tam izgāja ielās, lai "atgūtu savas balsis, bet par to saņēma lodes, stekus, cietuma kameras un ciniskus režīma melus".

Turklāt situācija ir vēl vairāk pasliktinājusies. "Jūs vienmēr mūs esat sēdinājuši, bet tagad sākāt sēdināt vēl vairāk. Jūs vienmēr mūs iebiedējāt, bet tagad sākāt iebiedēt vēl vairāk. Jūs vienmēr sitāt vīriešus, bet tagad sitat arī sievietes, bērnus un sirmgalvjus. Nemēģiniet to uzdot par dialogu. Tas ir valsts terors. Un katrs, kurš vēl nav pieņēmis lēmumu pāriet tautas pusē – terora līdzdalībnieks. Paziņojiet publiski, ka vairs neatbalstāt režīmu," raksta Tihanovska.

Viņa uzsver, ka sarunas aiz restēm nav dialogs, tautas sišanas pēc paziņojuma par gatavību uz sarunām nav dialogs.

"Lukašenko nogalina savu nākotni un cenšas aizvilkt sev līdzi ierēdņus, drošībniekus un visu baltkrievu tautu. Bet mēs to nepieļausim," viņa uzsver.

Ir pagājuši divi politiskās krīzes, vardarbības un beztiesības mēneši, atgādina Tihanovska. 25. oktobrī tiek pasludināts Tautas ultimāts. Režīmam tiek dotas 13 dienas, lai izpildītu trīs obligātās prasības:

1. Lukašenko jāpaziņo par aiziešanu

2. Pilnībā jāaptur vardarbība ielās

3. Visiem politieslodzītajiem jābūt atbrīvotiem

"Ja prasības līdz 25. oktobrim netiks izpildītas, visa tauta miermīlīgi izies ielās ar Tautas ultimātu. Un 26. oktobrī sāksies nacionālais visu uzņēmumu streiks, visu ceļu blokāde, pārdošanas kritums valsts veikalos," brīdina Tihanovska.

"Jūs cenšaties paralizēt mūsu valsts dzīvi, nesaprotot, ka Baltkrievija ir stiprāka par režīmu. Ja jau gaidījāt pavēli, tad, lūk, pavēle. Un tās izpildes termiņš – līdz 25. oktobrim," nobeidz Tihanovska.

Svetlana Tihanovska augustā notikušajās vēlēšanās kandidēja uz Baltkrievijas prezidenta krēslu, taču saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem, kurus opozīcija uzskata par viltotiem, viņa zaudēja līdzšinējam prezidentam Lukašenko.

Baltkrievijā kopš 9. augusta notiek plaši tautas protesti pret 26 gadus valdījušo Aleksandru Lukašenko un prezidenta vēlēšanu rezultātu viltošanu. Drošības iestādes brutāli vēršas pret demonstrantiem, par ko medijos parādās arvien jaunas liecības.

ANO ir zināms par vismaz 450 dokumentētiem spīdzināšanas gadījumiem. Te kāda vīrieša stāsts, kā viņu OMON miliči izvaroja ar steku. Te redzams gadījums, kā milicis sit sievieti. Te lasāms stāsts par kāda medijos popularitāti guvuša foto varoni, te video redzams, kā drošībnieks tiešā tēmējumā sašauj žurnālisti. Par piedzīvoto pastāstīja arī divi Minskā aizturēti Latvijas pilsoņi. Savukārt kāda Krievijas blogera stāsts te. Bet šeit biedējošs video no OMON aizturēšanas automašīnas.

Pats Aleksandrs Lukašenko, diskreditējot protestu nozīmi, ir izteicies par miermīlīgo protestu dalībniekiem kā "aitām", "žurkām", bijušajiem kriminālnoziedzniekiem, kuri ir bezdarbnieki, kā arī apgalvojis, ka ap 60% visu demonstrantu atrodas dažādu vielu reibumā. Varasiestādes arī izplata stāstus, ka protestētāji saņem naudu, bet prezidents biedē ar NATO draudiem pie valsts robežām.

Lukašenko arī paziņoja, ka 60% fotogrāfiju ar vardarbībā cietušajiem ir "feiks" . Lukašenko arī apgalvoja, ka cilvēki paši uzkrāsojuši sev zilumus, lai apmelotu OMON. Vienlaikus viņš aicināja "piedot drošībnieku kļūdas". "Tie ir jūsu cilvēki. Pat, ja viņi ir kļūdījušies, piedodiet viņiem," drošībniekus aizstāvēja Lukašenko.

Pats Lukašenko savu leģitimitāti kā prezidents zaudējis pēc Rietumos neatzītajām prezidenta vēlēšanām, kurām sekoja plaši protesti un varasiestāžu mēģinājumi ar spēku tos apslāpēt, kā arī negaidīti sarīkotās inaugurācijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!