Foto: EPA/Scanpix/LETA

Baltkrievijas opozīcijas līdere Svetlana Tihanovska trešdien paziņoja, ka safabricēto lietu par plānu gāzt Baltkrievijas valdību un nogalināt Aleksandru Lukašenko varētu izmantot kā ieganstu, lai attaisnotu Krievijas iejaukšanos Baltkrievijas iekšējās lietās.

Tihanovska norādīja, ka Baltkrievijai nav vajadzīga nekāda papildus aizsardzība no Krievijas puses.

"Izgudrotais apvērsums ar atentātu ir skaidra provokācija, lai attaisnotu Krievijas iejaukšanos mūsu valsts iekšējās lietās," savā "Telegram" kanālā pavēstīja Tihanovska.

Viņa uzsvēra, ka Baltkrievijas tauta ļoti silti un draudzīgi attiecas pret Krieviju.

"Piedāvāju mūsu tautu attiecības atstāt tieši tādas. Jebkāds lēmums, kas skar nacionālās intereses, nevar tikt pieņemts un turklāt izpildīts bez baltkrievu tautas gribas," pavēstīja Tihanovska.

Lukašenko sestdien paziņoja, ka Krievijas varasiestādes palīdzējušas izjaukt plānu gāzt Baltkrievijas valdību un viņu nogalināt un ka Maskavā aizturēti divi Baltkrievijas pilsoņi, kas to gatavojuši.

Lukašenko apgalvoja, ka sazvērestībā bijuši iesaistīti ASV politiķi, piebilstot, ka tikai pati augstākā vadība var dot uzdevumu nogalināt Lukašenko.

Arī Krievijas Federālais drošības dienests sestdien paziņoja, ka aizturējis divus baltkrievus, kas plānojuši sarīkot militāru apvērsumu Baltkrievijā un nogalināt gadu desmitiem pie varas esošo Lukašenko.

Lukašenko solīja iznīcināt tos, kas vēl viņam un viņa ģimenei ļaunu. Viņš paziņoja, ka drīzumā nāks klajā ar ļoti nopietnu lēmumu.

Baltkrievijas opozīcija, komentējot Lukašenko paziņojumu par novērsto apvērsuma plānu, aicināja nesteigties ar secinājumiem un lēmumiem, kas var kaitēt Baltkrievijas nacionālajām interesēm, suverenitātei un neatkarībai.

Tihanovskas birojs norādīja, ka Baltkrievijas valsts institūciju un Lukašenko 17. aprīlī publiskotajā informācijā ir visas iezīmes, kas raksturīgas provokācijām, ko mēdz īstenot Baltkrievijas un Krievijas drošības dienesti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!