Foto: AFP/Scanpix

ASV valsts sekretārs Reks Tilersons pēc G7 valstu ministru tikšanās otrdien paziņoja, ka Krievijai ir jāizvēlas: vai tā vēlas sadarboties ar ASV un citām līdzīgi domājošām valstīm, vai pieņemt Sīrijas prezidenta Bašara al Asada, Irānas un Libānas grupējuma "Hezbollah" politiku, ziņo aģentūra AP.

"Mēs vēlamies atvieglot Sīrijas tautas ciešanas. Krievija var kļūt par daļu no šīs nākotnes un nospēlēt svarīgu lomu. Vai arī Krievija var saglabāt savu savienību ar šo grupu, kas, mūsuprāt, ilgtermiņā nekalpos Krievijas interesēm," paziņoja Tilersons.

ASV valsts sekretārs atgādināja, ka nav skaidrs, vai Krievija ir ar pilnu nopietnību uztvērusi savu 2013. gada apņemšanos garantēt Sīrijas ķīmisko ieroču krājumu likvidēšanu, vai vienkārši bija nekompetenta. Taču viens vai otrs variants vairs neko nemainīs ķīmiskajā uzbrukumā bojāgājušajiem, viņš papildināja.

Asada ģimenes valdīšana tuvojas galam, viņš uzskata, taču atklāts paliek jautājums, kā tieši tas beigsies. Pārejas process būs ļoti svarīgs pašai Sīrijai, viņš norāda.

Ziņots, ka "Lielā septītnieka" valstu ārlietu ministri otrdien nevienojās par jaunām sankcijām pret Krieviju un Sīriju, nolemjot tās atlikt līdz brīdim, kad būs gūti skaidri pierādījumi par 4. aprīlī notikušo ķīmisko uzbrukumu.

Tādas G7 valstis kā Lielbritānija aicināja šī uzbrukuma dēļ ieviest sankcijas pret Sīrijas un Krievijas amatpersonām

Ziņots, ka iespējamais ķīmiskais uzbrukums nemiernieku kontrolētai pilsētai Idlibas provincē 4. aprīlī laupīja 89 cilvēku dzīvības. Rietumvalstis notikušajā vaino Asadu, savukārt Damaska un Maskava ķīmisko ieroču pielietošanu noliedz.

Reaģējot uz iespējamo ķīmisko uzbrukumu, ASV prezidents Donalds Tramps deva rīkojumu raidīt "Tomahawk" raķetes pa Sīrijas aviobāzi, no kuras notikuši uzbrukumi. Tramps Asadu nodēvēja par diktatoru, kurs izmanto ķīmiskos ieročus pret nevainīgiem civiliedzīvotājiem.

Aģentūra AP, atsaucoties uz augsta ranga ASV amatpersonu, ziņo, ka Krievija zinājusi par Asada ķīmisko uzbrukumu, jo virs Hān Šeihūnas pilsētiņas slimnīcas, kur nogādāti ķīmiskajā uzbrukumā cietušie, lidojis drons, bet pēc tam bombardēta pati slimnīca. Domājams, tas bijis mēģinājums slēpt ķīmisko uzbrukumu, teikusi amatpersona.

Sīrijas valdība piektdien notikušo ASV raķešu triecienu nosauca par muļķīgu un bezatbildīgu, bet Krievija apsūdzēja Vašingtonu agresijā pret suverēnu valsti.

Krievija iepriekš apgalvoja, ka cilvēki Hān Šeihūnā saindējās un mira tāpēc, ka valdības spēku uzlidojumā sabombardēta nemiernieku ķīmisko ieroču ražotne, no kuras izplūdusi gāze.

Savukārt Krievijas Ārlietu ministrijas pārstāve Marija Zaharova komentēja, ka medijos izplatītie video, kuros redzami ķīmiskajā uzbrukumā cietušie cilvēki, "izskatās iestudēti".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!