Foto: AFP/Scanpix
Pēdējās nedēļas notikumi likuši ukraiņiem atteikties no ilūzijas, ka pamiers ir iespējams, un Donbasa reģionā esošajā Mariupolē atzīst, ka iebrukums varot sākties jebkurā laikā, vēsta žurnāls „Time”.

Izdevums raksta, ka gan Ukrainas, gan prokrieviskie separātisti sākuši nodarboties ar personālsastāva un ieroču mobilizāciju kārtējam nežēlīgo kauju raundam. "Time" uzskata, ka separātisti ir apņēmušies ieņemt "gandrīz visu Ukrainas dienvidu daļu", kā rezultātā Krievija iegūtu sauszemes koridoru uz Krimu.

"Dienām un naktīm mūs bombardē no diviem virzieniem. Lielākā daļa gatavojas tam, ka jebkurā brīdī, jebkurā minūtē var sākties iebrukums," saka Mariupoles administrācijas pārstāve Vasīlija Arbuzova.

Medijs pieļauj, ka pamiera neveiksme noveda līdz kaujinieku lēmumam rīkot vēlēšanas Doņeckas un Luhanskas "tautu republikās". Atbildot uz pseidovēlēšanām, Ukrainas prezidents Petro Porošenko nolēma atcelt likumu par separātistu teritoriju īpašo statusu. Tā vietā plānots jauns likums, ar kuru kaujinieku teritorijas būs stingri atzīmētas un nodalītas.

"Ja tas ir mēģinājums novājināt teroristus un likt viņiem pakļauties, tad tas diez vai izdosies," uzskata izdevums. "Krievija likusi saprast, ka līdz tam brīdim, kamēr separātisti pretosies Ukrainas varai, tā ir gatava atbalstīt viņus ar lētu degvielu un citu piegādi."

"Time" paredz, ka uzreiz pēc pamiera līguma pārtraukšanas separātistiem radīsies vilinājums paplašināt viņu kontrolē esošās teritorijas. "Tā rezultātā jaunās pārrunās, kas vēl nav sākušās, Porošenko būs spiests atdot arvien vairāk un vairāk teritorijas," raksta žurnāls.

Jau vēstīts, ka piektdien Ukrainas teritorijā no Krievijas iebraukusi kara tehnikas kolonna, kurā ir 32 tanki un 30 kravas automašīnas. Kravas automašīnās vesta munīcija un kaujinieki, paziņojis Ukrainas militārais pārstāvis.

Nevalstiskā cilvēktiesību organizācija "Amnesty International" ceturtdien paziņoja, ka civiliedzīvotāju bojāejā Ukrainas austrumos vainīgas abas iesaistītās puses - gan separātistu, gan Ukrainas valdības spēki.

Ziņots, ka trešdien Ukrainas pilsētā Doņeckā artilērijas apšaudes rezultātā divi bērni ir gājuši bojā, bet vēl četri pēc notikušā nogādāti reanimācijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!