Žurnāls "Time" par Gada cilvēku šogad izvēlējies Vācijas kancleri Angelu Merkeli, kura saskaņā ar "Time" redaktores Nensijas Gibsas pausto 2015. gadā raisījusi skaļas diskusijas saistībā gan ar bēgļu krīzi, gan finanšu krīzi Eiropā. Gibsa par žurnāla izvēli paziņojusi ASV televīzijas raidījumā "Today".

Žurnāls uzteic Merkeli par viņas spēju ''no savas valsts pieprasīt vairāk, nekā to darītu lielāka daļa politiķu, par cīņu pret tirāniju un labuma meklēšanu un par nelokāmu līderes morālo stāju''.

Vācijas kanclere ir pirmā sieviete, kuru "Time" atzinis par Gada cilvēku, kopš 1999. gada tika ieviests šis tituls. Līdz kuram tika "kronēti" vien Gada vīrieši, atsevišķos gadījumos titulu nomainot uz Gada sievieti. Pēdējais šāds gadījums bija 1986. gadā.

Foto: AFP/Scanpix

Medijs atgādina, ka šī gada sākumā Merkele iesaistījās Ukrainas konflikta noregulēšanā, stājoties pret Krievijas prezidenta Vladimira Putina centieniem iekarot savu Rietumu kaimiņu. Savukārt pēcāk Merkelei nācās iesaistīties Grieķijas finanšu krīzes risināšanā, kuru viņa "atrisinājusi ar stingru un taisnīgu "skolas direktora" roku".

Tāpat tiek uzteikts Merkeles darbs bēgļu krīzes risināšanā, proti, viņa atvērusi savas valsts "durvis" brīdī, kad citas Eiropas valstis tās aizcirtušas. Par šādu rīcību viņa saņēmusi daudz kritikas gan no Vācijas iedzīvotājiem, gan partijas biedriem un sabiedrotajiem.

"Jūs varat viņai piekrist vai nepiekrist, bet viņa neiet pa vieglāko ceļu. Līderi tiek pārbaudīti vien tad, kad cilvēki tiem nevēlas sekot," "Time" izvēli skaidrojusi Gibsa.

Merkele par Vācijas kancleri kļuva 2005. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!