Foto: AFP/Scanpix
Lielbritānijas premjerministre Margareta Tečere divus mēnešus pirms Berlīnes mūra krišanas paziņojusi PSRS prezidentam Mihailam Gorbačovam, ka Rietumi nevēlas Vācijas apvienošanos, un lūgusi padomju līderi darīt visu iespējamo, kas ir viņa spēkos, lai to nepieļautu, piektdien vēsta britu laikraksts "The Times".

Jaunas detaļas par sarežģītu politisko situāciju 1989. gadā kļuvušas zināmas pēc tam, kad tika publiskoti oficiālie Kremļa ieraksti no Tečeres un Gorbačova sarunām, kurus no Maskavas slepeni izveda kāds rakstnieks Pavls Stroilovs.

Viņš esot atradis sarunu atšifrējumus, strādājot Gorbačova personīgajā fondā, kur dokumenti nokļuvuši pēc tam, kad Gorbačovs atstājis PSRS prezidenta posteni. Stroilovs tos nokopējis un paņēmis līdzi uz Londonu.

"Mēs nevēlamies apvienotu Vāciju. Tas novedīs pie pēckara robežu izmaiņām, bet to mēs nevaram pieļaut, jo šāda notikumu attīstība iedragās visas starptautiskās situācijas stabilitāti un apdraudēs mūsu drošību," Tečere esot teikusi Gorbačovam sarunu laikā Kremlī.

Pēc rakstnieka informācijas, "dzelzs lēdija" toreiz Gorbačovam esot arī apliecinājusi, ka nestabilitāte Austrumeiropā un Varšavas līguma laušana ir pretrunā ar Rietumu interesēm un Rietumeiropas valstis negrasoties uzsākt neko, kas varētu apdraudēt PSRS nacionālo drošību. Šādi Tečere atspēkojusi toreizējos NATO paziņojumus šajā jautājumā.

Berlīnes mūris, kas sadalīja valsti Vācijas Federatīvajā Republikā un Vācijas Demokrātiskajā Republikā un kļuva par PSRS un Rietumu pretestības simbolu, krita 1989. gada novembrī. Taču galīga Vācijas apvienošanās notikusi tikai 1990. gada oktobrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!