Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ukrainas ekspremjere Jūlija Timošenko otrdien apsūdzējusi pašreizējo prezidentu Petro Porošenko, ka viņš nule kā notikušās prezidenta vēlēšanu pirmās kārtas rezultātus falsificējis sev par labu.

"Porošenko rezultāti bija falsificēti," sacīja ekspremjere, kas svētdien notikušajās vēlēšanās ierindojusies trešajā vietā un otrajai kārtai nav kvalificējusies. Viņa gan norādīja, ka rezultātus tiesā neapstrīdēs, jo arī tiesas kontrolējot Porošenko.

"Pirmkārt, Ukrainā tika izmantotas tehnoloģijas, kas noveda pie tādiem rezultātiem, kādus mēs jau paredzējām - tā ir 39 kandidātu reģistrācija, administratīvo resursu izmantošana. Viņiem izdevās izkaisīt proeiropeisko, opozīcijas spēku balsis," skaidroja ekspremjere.

Notikusi arī vēlētāju uzpirkšana par budžeta līdzekļiem, arī veicot vienreizējās piemaksas pie pensijām.

"Vēl arī tas, ka vēlēšanām tika reģistrēts mans uzvārda brālis, un tādā veidā pašreizējais prezidents atņēma man balsis," viņa skaidroja.

Bez procentiem, ko saņēma Jurijs Timošenko, vairāk nekā 1% biļetenu sabojāts, jo vēlētāji ievilkuši ķeksīšus pie abiem Timošenko, norādīja partijas "Batkivščina" līdere. Viņa piebilda, ka vēlēšanu falsifikācija notikusi gan pirms vēlēšanām, gan to laikā, gan pēc tām, un to pierādot balsu paralēlā skaitīšana. "Tagad vēlos konkrēti paziņot, ka Porošenko vēlēšanas tika falsificētas, un viņš tur izlauzās negodīgā ceļā," sacīja Timošenko. Ukraiņiem bija izredzes uz labāku, cienīgāku dzīvi, bet šīs izredzes zaudētas, viņa piebilda.

Vienlaikus politiķe uzsvēra, ka viņas komandas izstrādātais "jaunais kurss" nav bijusi tikai programma priekšvēlēšanu reklāmai, un ka viņa pieliks visas pūles, lai to īstenotu.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem, kas iegūti pēc 98,9% biļetenu apstrādes, svētdien notikušajās Ukrainas prezidenta vēlēšanās komiķis Volodimrs Zelenskis ieguvis 30,23% balsu, bet par Porošenko balsojuši 15,91% vēlētāju. Trešajā vietā ar 13,39% balsu ierindojusies Timošenko. Otrajā kārtā, kas notiks 21.aprīlī, sacentīsies Zelenskis un Porošenko.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!