Foto: Publicitātes foto
Ukrainas opozīcijas partija "BJT- Batķivšina", kas atbalsta notiesāto ekspremjerministri Jūliju Timošenko, nosūtījusi Nobela prēmijas komitejai ierosinājumu nominēt Timošenko Nobela miera prēmijai, ziņo "RIA Novosti", atsaucoties uz partijas parlamenta deputāti Nataliju Koroļevsku.

"Mums bija nepieciešamas sarunas, nosūtījām lūgumu komitejai. Prēmijas piešķiršanas procedūra ir ļoti sarežģīta, taču mēs tai esam gatavi," sacīja deputāte.

"Jūlija Timošenko ir miera simbols Ukrainā. Es uzskatu, ka Nobela komiteja un Eiropas valstis palīdzēs mainīt pašreizējo situāciju," sacīja Koroļevska.

Koroļevska skaidroja, ka Timošneko nopelns ir aktīva politiska pozīcija, dalība "oranžajā revolūcijā", kurā mainīta vara Ukrainā. "Viņa ierosinājusi demokratizācijas procesus valstī, un nokļūva aiz restēm kā opozīcijas līdere. Tas liecina, ka viņa pelnījusi Nobela miera prēmiju," paudusi deputāte.

Kijevas Pečoras rajona tiesa 11.oktobrī atzina Timošenko par par vainīgu amata pilnvaru pārsniegšanā saistībā ar gāzes piegāžu līgumu parakstīšanu starp Ukrainu un Krieviju un piesprieda viņai septiņu gadu cietumsodu, bet trīs gadu laikā pēc soda izciešanas viņai būs aizliegts ieņemt valsts amatus. Šis spriedums ir pārsūdzēts.

Timošenko jau kopš augusta sākuma ir apcietināta tā dēvētajā "gāzes lietā". Tiesas sēde notika izolatorā viņas veselības stāvokļa dēļ – muguras sāpju dēļ Ukrainas ekspremjere nespēj pārvietoties un ir ievietota ieslodzījuma vietas slimnīcā.

Tikmēr apelācijas instance sāka izskatīt Timošenko aizstāju sūdzību, taču advokāti necer, ka viņu attaisnos.

Decembra sākumā tiesa pēc 12 stundu ilgas sēdes Timošenko kamerā īslaicīgās aizturēšanas izolatorā nolēma viņai piemērot apcietinājumu vēl vienā krimināllietā saistībā ar viņas darbību korporācijas "Ukrainas apvienotās enerģētikas sistēmas" vadītājas amatā. Viņai piemērots beztermiņa apcietinājums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!