Foto: AFP/Scanpix
Bijušās Ukrainas premjerministres Jūlijas Timošenko atbalstītāji sestdien Kijevas centrā uzsākuši beztermiņa sēdošo demonstrāciju, protestējot pret viņas apcietināšanu.

Kā ziņots, piektdien Kijevas tiesa nolēma apcietināt par varas ļaunprātīgu izmantošanu apsūdzēto Timošenko, kura pēc tam policijas furgonā vairāku simtu policistu ielenkumā pa Kijevas galveno ielu - Hreščatiku - tika nogādāta Lukjanovas cietumā.

Tagad vismaz 100 bijušās premjerministres atbalstītāju Hreščatikā pie tiesas ēkas uzslējuši aptuveni 30 teltis un paziņojuši, ka savu akciju turpinās, kamēr Timnošenko netiks atbrīvota.

Timošenko tuvākais līdzgaitnieks Alekdsandrs Turčinovs brīdinājis, ka iespējama 2004.gada jeb tā dēvētās Oranžās revolūcijas notikumu atkārtošanās.

Viņš norādīja, ka gadījumā, ja cilvēki masveidā izies ielās, "jau septembrī Ukrainai varētu būt patiesa tautas valdība".

Tomošenko, kas bija viena no Oranžās revolūcijas līderēm, apgalvo, ka pret viņu uzsāktā tiesas prāva ir pašreizējā prezidenta Viktora Janukoviča politiskā atriebība.

Timošenko uzrādītas apsūdzības varas ļaunprātīgā izmantošanā saistībā ar jauno enerģijas līgumu, ko viņa parakstīja ar Krievijas premjerministru Vladimiru Putinu pēc īsā gāzes padeves pārtraukuma no Krievijas 2009.gada sākumā. Prokuratūra uzskata, ka šī vienošanās valstij nodarījusi zaudējumus vairāk nekā 1,5 miljardu grivnu (92,40 miljonu latu) apmērā.

Ja tiks pierādīta viņas vaina, politiķei draud desmit gadu cietumsods.

Timošenko atbalstītai nodevuši videoierakstu, kas izdarīts dienu pirms viņas apcietināšanas un kurā bijusī premjerministre jau pareģo, ka tiks arestēta. Ierakstā viņa sola cīnīties par Ukrainas nākotni un nemeklēt politisko patvērumu ārvalstīs.

Par Timošenko arestu satraukumu jau paudusi Eiropas Savienība (ES).

ES augstākā pārstāve ārlietās un drošības politikas jautājumos Ketrina Eštone norādījusi, ka notikušais liek "bažīties par likuma varas situāciju Ukrainā".

Tikmēr Zviedrijas ārlietu ministrs Karls Bilts jau paziņojis, ka Timošenko prāva esot "apkaunojošs teātris".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!