Foto: AFP/Scanpix
Cietumā ieslodzītā bijusī Ukrainas premjerministre Jūlija Timošenko ceturtdien paziņojusi, ka viņa un viņas advokāti boikotēs apkaunojošo apelācijas procesu, kurā tiks pārsūdzēts ekspremjerei piespriestais septiņu gadu cietumsods.

"Aiz restēm vērojot šausmu šovu, par ko šis process ir pārvērties, es esmu nolēmusi atturēties no tālākas dalības šajā apkaunojošajā procesā," paziņoja Timošenko.

"Patiesības un taisnības meklēšana Ukrainas tiesās ir pilnīgi veltīga. Pašreizējās varasiestādes, [prezidenta Viktora] Janukoviča režīms pilnībā iznīcināja tiesu sistēmu," viņa piebilda.

Kā jau iepriekš ziņots, Timošenko tika apcietināta 5.augustā. Savukārt 11.oktobrī tiesa viņai piesprieda septiņu gadu cietumsodu par valstij zaudējumus nesošā gāzes līguma noslēgšanu ar Krieviju.

Tiesa atzina, ka Timošenko ar savām darbībām, noslēdzot līgumus, valsts kompānijai "Naftogaz" nodarījusi zaudējumus vairāk nekā 1,5 miljardu grivnu (96,75 miljonu latu) apmērā, un uzdeva bijušajai premjerministrei kompensēt zaudējumus pilnā apmērā.

1.decembrī Ukrainas tiesa sāka izskatīt Timošenko un viņas advokātu iesniegto apelācijas prasību.

Timošenko notiesāšana ir saasinājusi Ukrainas attiecības ar Eiropa Savienību (ES) un pamudinājusi Kijevu izpētīt ciešāku ekonomisko attiecību iespēju ar Krieviju.

Pirmdien ES prezidents Hermans van Rompejs paziņoja, ka ES un Ukrainas sadarbības līguma noslēgšana ir atkarīga no "politiskajiem apstākļiem" Ukrainā un jo īpaši no Timošenko lietas turpmākās virzības.

Piedaloties Kijevā notiekošajā ES un Ukrainas samitā, van Rompejs atklāja, ka sarunas par sadarbības līguma noslēgšanu ir pabeigtas, taču vienošanās netiks parakstīta, kamēr Ukraina nemazinās satraukumu par politiskām represijām.

Savukārt Janukovičs trešdien preses konferencē paziņoja, ka nekādi nav saistīts ar tiesas lēmumu ieslodzīt Timošenko un šajā lietā nejauksies.

Timošenko savu vajāšanu vērtē kā politisku atriebību, ko pret viņu izvērš Janukovičs pēc viņa uzvaras pagājušā gada valsts galvas vēlēšanās.

Pret Timošenko sāktas arī vairākas citas atsevišķas lietas, kurās viņa apsūdzēta par ienākumu slēpšanu, valsts līdzekļu piesavināšanos un izvairīšanos no nodokļu maksāšanas. Tas nozīmē, ka viņai nāksies palikt cietumā arī tad, ja tiesa grozīs sākotnējo spriedumu par septiņu gadu cietumsodu.

Timošenko uzskata, ka valsts tiesu sistēma ir kļuvusi par Janukoviča valdības kalponi.

"Tiesām nav ne goda, ne taisnīguma, bet vienīgi zemiskums, un tās ir valsts kalpones," ceturtdien paziņoja Timošenko.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!