Ukrainas premjerministre Jūlija Timošenko ir gatava politiski piekāpties Krievijai Melnās jūras flotes jautājumā, apmaiņā pret Kijevai izdevīgākiem gāzes piegādes noteikumiem. Kā ziņo laikraksts "Kommersant", šie jautājumi tika izskatīti Ukrainas premjeres un Krievijas prezidenta Vladimira Putina slēgtajās sarunās jau februārī.
Laikraksta informācijas avots apgalvo, ka Maskavā Jūlija Timošenko lūgusi Krievijas varas iestādes atbalstīt viņas kandidatūru 2009. gada prezidenta vēlēšanās, kā arī saglabāt relatīvi zemas gāzes cenas. Apmaiņā pret to Ukrainas premjerministre ir gatava pagarināt nomas līgumu Melnās jūras flotei.

Ukrainas pašreizējā vadība pieprasa, lai Krievijas flote pēc 2017. gada atstāj Sevastopoli.

Līdz ar šo Krievijai svarīgo Sevastopoles jautājumu Jūlija Timošenko ir gatava piekāpties arī citos jautājumos - viņa ir gatava atteikties no Ukrainas sasteigtas pievienošanās NATO, kā arī ļaut kompānijai "Gazprom" pārvaldīt gāzes transporta aktīvus.

Informācijas avots norāda, ka sarunās "puses vienojušās iet šajā virzienā".

Tikmēr Ukrainas prezidents Viktors Juščenko, ar kuru Jūlija Timošenko pēdējos mēnešos atkal paguvusi sastrīdēties, jau vairākus gadus risina sarunas par starptautiskas gāzes transporta OPEC izveidi, kuras mērķis būtu piegādāt gāzi, apejot Krieviju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!