Pēc tam, kad dramatisku cenu kritumu piedzīvoja akcijas Āzijas un ASV tirgos, arī Eiropas biržas piektdien tirdzniecību sāka ar lejupslīdi, bet galvenajos Krievijas fondu tirgos tirdzniecība atkal ir apturēta, vēsta BBC.
Britu FTSE 100 akciju indekss nokritās par 9,8% līdz 3887 punktiem, pirmo reizi piecu gadu laikā noslīdot zem 4000 punktu atzīmes. Līdzīgā apjomā krituši arī Francijas un Vācijas biržu indeksi - par 9% un 9,6% attiecīgi.

Iepriekš Tokijas biržas Nikkei indekss krita par 9,6% un zaudējumus piedzīvoja arī Austrālijas, Hongkongas, Indijas un Singapūras akciju indeksi.

Krievijas biržās tirdzniecība kārtējo reizi pārtraukta pārāk straujo cenu svārstību dēļ.

Līdz ar to fondu tirgos aizvien jūtama investoru panikas ietekme, kuru nespēj mazināt līdzšinējie pasaules valstu valdību un centrālo banku pasākumi finanšu krīzes risināšanai. Tāpēc paredzams, ka viens no galvenajiem jautājumiem gaidāmajās septiņu pasaules attīstītāko valstu jeb G7 sarunās būs tieši globālā ekonomikas krīze un iespējamie tās pārvarēšanas līdzekļi. Prognozēts, ka arī Starptautiskais valūtas fonds pievērsīsies šim jautājumam. Fonda pārstāvji jau ir paziņojuši, ka tas ir gatavs aizdot naudu valstīm, kuras vissmagāk cietušas krīzē - patlaban šim nolūkam pieejami 200 miljardi ASV dolāru (ap 100 miljardiem latu) un fondam ir iespējas piesaistīt vēl vairāk līdzekļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!