Foto: AFP/Scanpix/LETA

Tirgotāji Teherānas Lielajā tirgū pirmdien sarīkojuši streiku, protestējot pret Irānas oficiālās valūtas riāla vērtības sabrukumu ārvalstu valūtas tirgū.

Demonstranti izgāja arī Teherānas ielās, kur protesti ir reta parādība. Krustojumā Teherānas centrā policija pielietoja asaru gāzi pret desmitiem jauniešu, kuri apmētāja likumsargus ar akmeņiem un izkliedza protesta saukļus, novēroja ziņu aģentūras AFP fotogrāfs. "Tirgotāju prasības ir likumīgas. Viņi vēlas, lai situācija ārvalstu valūtas tirgū reizi par visām reizēm tiek noskaidrota," ziņu aģentūrai ISNA sacīja tirgus pārvaldes vadītājs Abdollahs Esfiandari.

Viņš skaidroja, ka protesti vērsti pret "augsto valūtas maiņas kursu, ārvalstu valūtu svārstībām, (..) preču bloķēšanu muitā un skaidru nodevu kritēriju trūkumu." Pēdējo sešu mēnešu laikā riāla vērtība nokritusies par gandrīz 50%, un tagad par vienu eiro var nopirkt aptuveni 50 000 riālu.

Kāds tirgotājs AFP sacīja, ka policija izjaukusi protesta akciju tirgū un aizturējusi divus cilvēkus. Kopš ASV maijā izstājās no Irānas un pasaules lielvaru 2015. gadā noslēgtās kodolvienošanās Irānas ekonomiskās problēmas ir tikai pieaugušas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!