Foto: AFP/Scanpix

Avarējušā lainera "Titāniks" restorāna, kurā ēda pirmās klases pasažieri, ēdienkarte pārdota izsolē par 96 500 ASV dolāriem (75 000 eiro), vēsta Lielbritānijas mediji.

Ēdienkarte ir datēta ar 12. aprīli. Tajā ir nosaukti ēdieni, kuri bija piedāvāti tajā dienā – jēra karbonāde, angļu pīrāgi ar malto cūkgaļu, pudiņš ar tropu augu sakņu biezputru u.c.

Slavenā kuģa ēdienkarte atradās francūzietes Elīzas Luretas mēteļa kabatā. Sieviete uz kuģa strādāja kā kalpone, palīdzot bagātajai Spenseru ģimenei no ASV. Viņai kopā ar Spenseres kundzi izdevās izglābties, taču kundzes vīrs gāja bojā.

Tika izsolīta arī virkne priekšmetu no kuģa, kas saglabājās Luretas ģimenes kolekcijā. Par 53 000 dolāru pārdots pirmās klases klāja plāns, ar kura palīdzību Lureta kopā ar saimnieci atrada ceļu līdz glābšanas laivām.

Neliela atslēga mantu glabāšanai, kas piederēja vienam no restorāna viesmīļiem, pārdota par 100 000 dolāru. Par 39 000 dolāru pārdota inženiera Džozefa Bella vēstule, kurā viņš stāsta par kuģa atiešanu no Sauthemptonas ostas.

Kopumā izsolē pārdoti 250 priekšmeti. Izsoles nams nenosauc kopējo summu, kas iegūta no pārdošanas.

"Daži priekšmeti, kas tika izsolīti, ir ļoti reti," paziņoja izsoles nama "Henry Aldridge & Son" īpašnieks Endrū Oldridžs. "Tas radīja lielu cilvēku interesi no Lielbritānijas, Monako, Dienvidamerikas un ASV. Aiz šiem priekšmetiem stāv apbrīnojami cilvēku stāsti. Kad jūs skatāties uz tiem, tad atgriežaties pie to īpašnieku dzīvēm."

Naktī uz 1912. gada 15. aprīli lainers "Titāniks" ceļā no Lielbritānijas uz ASV sadūrās ar aisbergu, kā rezultātā bojā gāja vairāk nekā pusotra tūkstotis cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!