Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Kazahstānas prezidents Kasims Žomarts Tokajevs atbalsta parlamenta deputātu iniciatīvu pārdēvēt Kazahstānas galvaspilsētu tās iepriekšējā nosaukumā – par Astanu, vēsta "Radio Svoboda".

Medijs, atsaucoties uz Tokajeva preses sekretārā pausto vietnē "Facebook", ziņo, ka deputātu priekšlikums atgriezt galvaspilsētai iepriekšējo nosaukumu kļuva zināms septembra sākumā.

Portāls "Delfi" šī gada janvārī vēstīja, ka Kazahstānas varasiestādes oficiālajos paziņojumos pārtraukušas izmantot galvaspilsētas Nursultanas vārdu. Tam uzmanību pievēruši daži mediji un "Telegram" kanāli.

Ziņās un oficiālajos paziņojumos pilsēta tika saukta vienkārši par "galvaspilsētu" vai "Kazahstānas galvaspilsētu".

Kazahstānas galvaspilsēta Astana 2019. gadā tika pārdēvēta par Nursultanu, kad prezidenta amatu no Nursultana Nazarbajeva pārņēma Kasims Žomarts Tokajevs.

Nazarbajevs pēc prezidentūras valstī saglabāja ietekmi, būdams Valsts drošības padomes vadītājs, Konstitucionālās padomes loceklis un valdošās partijas "Nur Otan" vadītājs. Paliekot šajos ietekmīgajos amatos, Nazarbajevs faktiski saglabāja varu valstī.

Toreiz pilsētas pārdēvēšana izraisīja protestus. Ierosinājumu pārdēvēt galvaspilsētu izteica Tokajevs pēc prezidenta zvēresta nodošanas, stājoties amatā pēc Nazarbajeva demisijas iepriekšējā dienā.

Kazahstānas parlaments nekavējoties pieņēma attiecīgus grozījumus konstitūcijā. 2019. gadā tā bija ceturtā reize nepilnu 60 gadu laikā, kad pilsēta mainījusi savu nosaukumu.

Savukārt šī gada janvārī Kazahstānā sākās masu protesti pret sašķidrinātās gāzes cenu straujo kāpumu.

Protestētāji cita starpā pieprasīja eksprezidenta Nursultana Nazarbajeva un viņa klana pilnīgu aiziešanu no valsts vadības.

Drīz vien miermīlīgie protesti pārauga sadursmēs ar drošības dienestiem. Līdztekus valdības ēku ieņemšanai sākās uzbrukumi policijas iecirkņiem un veikalu izlaupīšana.

Kopš protestu sākuma Nazarbajevs sabiedrībā nav parādījies, tādējādi savu ietekmi valstī mazinājis. Turpretī Tokajevs kļuvis par spēcīgāku valsts līderi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!