Tomass Hendriks Ilvess pirmdien nodeva Igaunijas valsts prezidenta zvērestu, uz pieciem gadiem stājoties valsts vadītāja amatā.
"Stājoties prezidenta amatā, es, Tomass Hendriks Ilvess, svinīgi solu stingri aizsargāt Igaunijas Republikas konstitūciju un likumus, izmantot man uzticēto varu godīgā un objektīvā veidā un ar visiem spēkiem un sapratni uzticīgi pildīt man uzlikos pienākumus Igaunijas Republikas un tautas labā," ceremonijā parlamentā paziņoja Ilvess.

Inaugurācijas runā parlamentā viņš pievērsās nepieciešamībai formulēt redzējumu valstij, vēsta "EPL Online".

"Šodien, 15 gadus pēc neatkarības atjaunošanas, es uzdrīkstos formulēt uzdevumu un pienākumu, domājot par agrāk teikto: pēc pieciem gadiem mums pirmajai jaunajā, neatkarīgajā Igaunijā dzimušajai un augušajai paaudzei jānodod valsts, kas izskatās un darbojas tā, it kā okupācijas nekad nebūtu bijis," paziņoja Ilvess.

Viņš norādīja, ka "mūsu valsts ir mūsu darbu, nevis vēlmju un cerību rezultāts. Mūsu valsts ir mūsu, tās pilsoņu, nevis Maskavas, Briseles vai Starptautiskā Valūtas fonda veidojums".

Ilvess aicināja tautu, parlamentu, valdību un sevi padarīt Igauniju dižu.

Ilvess ir dzimis 1953.gada 26.decembrī Zviedrijas galvaspilsētā Stokholmā. Viņam ir ASV Kolumbijas universitātē iegūts bakalaura grāds psiholoģijā un Pensilvānijas universitātē iegūts maģistra grāds psiholoģijā.

Kopš 2004.gada Ilvess ir Eiropas Parlamenta deputāts un ārlietu komitejas pirmais viceprezidents.

Septiņdesmitajos un astoņdesmitajos gados Ilvess ieņēma amatus vairākās universitātēs ASV, bet astoņdesmito gadu otrajā pusē viņš strādāja Radio Brīvā Eiropa birojā Minhenē, Vācijā.

Pēc Igaunijas neatkarības atgūšanas Ilvess pildīja Igaunijas vēstnieka pienākumus ASV, Kanādā un Meksikā. No 1996.-1998.gadam un no 1999.-2002.gadam viņš bija Igaunijas ārlietu ministrs.

Nākamais Igaunijas prezidents ir precējies Evelinu Ilvesu, un viņam ir trīs bērni - dēls un meita no pirmajām laulībām un meita no otrajām laulībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!