Foto: AP/Scanpix

Kanādas policija paziņojusi, ka tās rīcībā esošā videoierakstā redzams kreka pīpi smēķējošs Toronto mērs Robs Fords, bet pats pilsētas galva uzskata, ka viņam "nav iemesla" atkāpties no amata, vēsta raidsabiedrība BBC.

"Video nav nekā tāda, kas palīdzētu ierosināt krimināllietu," norāda Toronto policijas šefs Bils Bleirs. Tomēr tas rada "nopietnas sabiedrības bažas un problēmas pilsētai", paziņoja likumsargs, kurš ir "sarūgtināts" par video, kuru policija ieguvusi no datora cietā diska.

Policija nesniedz vairāk informācijas par iegūto mobilā telefona video, bet norāda, ka tas saskan ar iepriekš medijos izskanējušo informāciju. Tikmēr Fords noliedz, ka būtu lietojis narkotikas.

Ziņas par Toronto mēra niekošanos ar kreka pīpi pirmo reizi medijos parādījās maijā, kad narkodīleri laikrakstam "Toronto Star" piedāvājuši nopirkt minēto ierakstu. Divi žurnālisti video noskatījušies, bet laikraksts attecies maksāt par to.

Ieraksts piedāvāts arī "Gawker" žurnālistam, kura medijs interneta kampaņā savāca vairāk nekā 200 000 dolāru (104 tūkstoši latu) kompromitējošā materiāla iegādei. Tomēr žurnālistam pēc tam paziņots, ka video vairs nav pieejams.

Savukārt sabiedrības uzmanība tika pievērsta fotogrāfijai, ko narkotiku tirgotāji nodeva "Gawker" žurnālistam. Tajā pilsētas mērs bija redzams kopā ar diviem jauniem vīriešiem, no kuriem viens, izrādās, nošauts kādā Toronto ielā.

Pēc šīs informācijas izskanēšanas policija sāka masīvu izmeklēšanu, kuras laikā par marihuānas izplatīšanu un glabāšanu apsūdzēts mēra paziņa Aleksandrs Lisi. Ceturtdien policija paziņoja, ka saistībā ar video Lisi draud arī apsūdzības izspiešanā.

Policijas dokumenti par izmeklēšanu publiskoti pēc tiesas rīkojuma. Tajos atklāts, ka policija ilgi novērojusi Fordu un viņa nakts tikšanās ar Lisi, kā arī pārmeklējusi mēra atkritumus.

Skandāla laikā no amata ir atkāpušies vairāki Forda palīgi un atlaists viņa biroja vadītājs. Dažus ir nopratinājusi policija.

Kopš Forda stāšanās Toronto galvas amatā 2010. gadā, jau izskanējušas apsūdzības par iespējamu amatpersonas dažādu vielu lietošanu, viņš arī konfliktējis ar medijiem, apsūdzot tos "raganu medīšanā". Fords gandrīz zaudēja amatu interešu konflikta skandāla dēļ.

Tomēr mērs ir iekarojis iedzīvotāju simpātijas sava vienkāršā cilvēka tēla dēļ, kā arī pateicoties publiskajai cīņai ar savu lieko svaru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!