Foto: Kadrs no video

Baltkrievijā piektdien piemin vienu no šausmīgākajām traģēdijām valstī kopš PSRS sabrukšanas – pirms 20 gadiem Minskas centrā pūlī tika nospiesti 53 cilvēki.

Traģiskais incidents notika alus svētku laikā 1999. gada 30. maijā. Pēkšņi uznākušā pērkona negaisa dēļ tūkstošiem cilvēku skrēja uz metro stacijas Nemiga ieeju.

Uz pazemes pārejas kāpnēm sākās spiešanās, kā rezultātā 53 cilvēki tika līdz nāvei sabradāti un saspiesti, bet 250 guva ievainojumus, raksta portāls "Currenttime". Vairums bojāgājušo bija jauni cilvēki vecumā no 14 līdz 20 gadiem, un tikai trīs bija vecāki par 30. Starp upuriem bija 42 meitenes un divi miliči.

Sākoties drūzmai uz tuneļa kāpnēm, svētku koncerts netika pārtraukts un turpinājās vēl stundu.

Pēc traģēdijas tika sākts kriminālprocess par nolaidību. Aizdomās turamie bija Iekšlietu galvenās pārvaldes Minskas izpildkomitejas sabiedriskās drošības nodaļas priekšnieks Viktors Rusaks un masu pasākumu nodaļas vadītājs Mihails Kondratins. Taču 2002. gadā tiesa apsūdzību pārkvalificēja, neparedzot atbildību par cilvēku bojāeju, un lietu izbeidza saistībā ar noilguma iestāšanos. Bojāgājušo radiniekiem tika izmaksātas kompensācijas.

Vairākas prasības tiesā iesniegtas pret alus svētku organizatoriem, taču tās visas noraidītas.

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko traģēdijas vietu apmeklēja jau tajā pašā vakarā. Viņš paziņoja, ka nav ko meklēt vainīgos – ārsti un milicija strādājuši nevainojami, bet galvenais traģēdijas iemesls – apiņi.

Minskas izpildkomitejas priekšsēdētājs Vladimirs Ermošins iesniedza atlūgumu, taču Lukašenko to nepieņēma. Ermošins turpināja strādāt līdz nākamajam gadam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!