Foto: Foto no sociālajiem tīkliem
Naktī uz 3. janvāri stipra vēja un sniegputeņa dēļ Krievijā uz autoceļa Orenburga-Orska iestrēga vairāki desmiti automašīnu. Cilvēkiem glābēju palīdzību salā nācās gaidīt aptuveni 16 stundas un kāds vīrietis gāja bojā, vēsta telekanāls "Dožģ".

Automašīnas spēcīgajā sniegputenī uz šosejas palika 2. janvārī ap astoņiem vakarā aptuveni 300 metru garā sastrēgumā. Kā stāsta aculiecinieki, par spīti neskaitāmiem zvaniem un lūgumiem pēc palīdzības, pirmie glābēji ieradušies vien aptuveni pēc 15 stundām, raksta medijs "Currenttime".

Tas kontrastē ar oficiālo Ārkārtas situāciju ministrijas pausto, ka uz notikuma vietu nekavējoties pēc pirmajiem izsaukumiem nosūtīta glābšanas grupa cilvēku evakuācijai, ziņo "Dožģ". Savukārt aģentūra TASS vēstīja, ka ārkārtas situācijas atrisināšanai piesaistīti 157 cilvēki un 55 speciālās tehnikas vienības, norāda "Currenttime".

Tādu versiju pilnībā noraida viens no izdzīvojušajiem autovadītājiem Pāvels Gusevs, kurš sociālajos tīklos kritizē nepiedodami lēno glābšanu un ir publicējis video vēstījumu prezidentam Vladimiram Putinam. Saskaņā ar viņa stāstīto tikai nākamajā dienā notikuma vietā ieradies viens vecs "kamazs", traktors un seši cilvēki.

"Nekādas speciālās tehnikas viņiem nebija, tikai furgons un traktors. Traktors sāka tīrīt ceļu. Visus, ko atrada automašīnās, sēdināja furgonā," telefonintervijā "Currenttime" pastāstīja Gusevs.

Ārkārtas situāciju ministrijā telekanālam "Dožģ" gan paskaidroja, ka cilvēki speciālo tehniku varēja neredzēt sliktās redzamības dēļ.

Saskaņā ar oficiālajiem datiem no šosejas evakuēti 84 cilvēki, 12 no tiem hospitalizēti ar apsaldējumiem. Uz 6. janvāri slimnīcās ārstējās vēl trīs cilvēki ar smagiem apsaldējumiem, atsaucoties uz Orenburgas apgabala prokuratūru, informē "Grani.ru". Bet vēl līdz 5. janvāra vakaram dienesti neko oficiāli neziņoja par bojāgājušo, raksta "Currenttime", lai gan nosaluša vīrieša līķis atrasts jau 4. janvārī.

Vēlāk Krievijas Izmeklēšanas komisija paziņoja, ka sāk izmeklēšanu par atbildīgo dienestu rīcību saistībā ar vīrieša nāvi, 6. janvārī ziņoja portāls "Grani.ru". Viens no iesprūdušajiem autovadītājiem mēģinājis nokļūt līdz citām automašīnām, taču pilnīgas redzamības trūkuma apstākļos zaudējis orientāciju, nogājis nost no ceļa un nosalis. Viņa līķis atrasts 4. janvārī 20. metrus prom no ceļa, atsaucoties uz komisijas paziņojumu, raksta "Grani.ru".

Bojāgājušā vīrieša sieva Ksenija Zinurova "Currenttime" atklāja, ka viņas 1984. gadā dzimušā vīra Eduarda mirstīgās atliekas atraduši radinieki pēc tam, kad Ārkārtas situācijas ministrija paziņojusi, ka ķermenis nav atrasts.

Pazudušo cilvēku gandrīz divas diennaktis patstāvīgi meklējuši vietējie iedzīvotāji, stāsta sieviete, kura arī apgalvo, ka par spīti varasiestāžu paziņojumiem par nekavējošo palīdzību, cilvēki uz ceļa bijuši pamesti likteņa varā.

Uz šosejas palikušie cilvēki bijuši izmisumā un centušies sazvanīt Maskavas, Sanktpēterburgas dienestus, lūguši savus draugus un radus izsaukt palīdzību, jo daudziem sāka nosēsties telefonu baterijas, atsaucoties uz aculieciniekiem, ziņo "Dožģ".

"Visbriesmīgāk bija skatīties, kā krītas benzīna līmenis. Kad tu sēdi un skaties, kā benzīna paliek arvien mazāk un mazāk, bet tev uz rokām ir gadu vecs bērns. Protams, es sāku zvanīt visiem glābšanas dienestiem un jau stāstīt, ka, ja mēs iesim bojā, tad atrodiet manus uzņemtos video – tur redzams, kā tas bija," kanāls citē kādu aculiecinieci.

Gusevs savā publiskajā video paziņojumā Putinam stāsta, ka bijis ieputināts kopā ar vēl aptuveni 30 cilvēkiem. Ļaudis sildījušies savās mašīnās, vai gājuši pie citiem autovadītājiem, ja beidzies benzīns. Citi, lai sasildītos, pat dedzinājuši savas mantas un automašīnas salona apdari.

Starp glābšanas dienestu operatoriem, kas atbildējuši uz satraukto cilvēku zvaniem un stāstījuši, ka palīdzība ir ceļā, bijuši arī tādi, kas norādījuši, ka vajadzēja sēdēt mājās, nevis braukāt apkārt, savā video stāsta Gusevs.

Vīrietis Putinam jautā, kur tad bija tā palīgā nosūtītā tehnika, tostarp ziņās pieminētie visurgājēji, ja viņš to nav redzējis ne gaidot palīdzību, ne pa ceļam uz evakuācijas vietu, ne evakuācijas galapunktā, kur cilvēki pabaroti un sasildīti.

Varenā valsts Krievija palīdz visiem, sūta palīdzību uz ārzemēm, bet savus cilvēkus izglābt nevar, norāda video autors.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!