Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Otrdien Krievijas aizsardzības ministrija paziņoja, ka ugunsgrēka dēļ uz "zinātniski pētnieciskā dziļūdens aparāta" gājuši bojā 14 jūrnieki. Incidents bija noticis jau pirmdien, bet ministrija par to paziņoja tikai pēc 24 stundām, detalizētu informāciju neatklājot.

Kā trešdien paskaidroja Kremļa saimnieka Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs, informācija nav publiskojama, jo tā ir valsts noslēpums. Apkopojam, kas zināms par šo incidentu un kāda neapstiprināta informācija cirkulē medijos.

  • Saskaņā ar Krievijas Aizsardzības ministrijas versiju uz dziļūdens aparāta, kas paredzēts pētījumiem karaflotes vajadzībām, mērījumu ņemšanas laikā izcēlies ugunsgrēks un 14 jūrnieki miruši ieelpojot indīgos dūmus. Dziļūdens aparāts paziņojuma brīdī atradies Murmanskas apgabala Severomorskas karaflotes bāzē.
  • Vēl pirms oficiālā paziņojuma pirmais par incidentu uz zemūdens aparāta no saviem avotiem rakstīja Severomorskas bloga "SeverLife" autors Jevgēnijs Karpovs. Pēc zvana no kāda ar Ziemeļu floti saistīta cilvēka viņš bloga ierakstu izdzēsis, raksta "Meduza".
  • Ministrija neprecizē, kas tieši izraisīja ugunsgrēku uz dziļūdens aparāta, bet medijos izskanējusi versija par gāzes sprādzienu. Krievijas Aizsardzības ministrija to noliegusi.
  • Ministrija neatklāj kopējo cilvēku skaitu, kas atradās uz dziļūdens aparāta, bet esot arī izglābtie – to skaits arī netiek atklāts. Dažādos neoficiālos avotos ziņo par četriem vai pieciem cietušajiem.
  • Starp bojāgājušajiem ir septiņi pirmās pakāpes kapteiņi un divi Krievijas varoņa titula ieguvēji, paziņoja aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu. Daudzu augstas pakāpes virsnieku klātbūtne rosina pieņēmumus, ka dziļūdens aparātam bijis kāds īpašs uzdevums.
  • Ministrija neatklāj, kas ir šis dziļūdens aparāts, bet dažādos medijos ziņo, ka tā ir dziļūdens kodolzemūdene AS-12 "Lošarik". Nosaukums "Lošarik" dziļūdens stacijai dots, jo zemūdene veidota no vairākām titāna sfērām, līdzinoties PSRS multiplikācijas filmas varonim ar tādu pašu nosaukumu.
  • "Lošarik" projekts ir slepens un par to nav daudz uzticamas informācijas. Zināms, ka tas var nolaisties vairāku kilometru dziļumā. ASV to uzskata par diversiju veikšanai paredzētu aparātu, ar ko var sagraut zemūdens infrastruktūru, piemēram, kabeļus.
  • Saskaņā ar medija RBK un "Novaja Gazeta" ziņām ugunsgrēks izcēlies uz paša "Lošarika", savukārt citos avotos minēts, ka nelaime notikusi uz atomzemūdenes, kas nogādā "Lošariku" vajadzīgajā vietā – tās varētu būt zemūdenes "Orenburga" vai "Podmoskovja".
  • Bojāgājušie jūrnieki bijuši no karaflotes bāzes Sanktpēterburgā, apgalvo portāls "Fontanka".


Šis nav pirmais zemūdens incidents Krievijā. Zināmākā un lielākā katastrofa bija atomzemūdenes "Kurska" bojāeja 2000. gada 12. augustā Barenca jūrā. Bojā gāja 118 jūrnieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!