Autoavārijā gājis bojā Ziemeļkorejas vadoņa Kima Čenuna palīgs un valdošās Strādnieku partijas sekretārs Kims Jangons (attēlā), atsaucoties uz Ziemeļkorejas oficiālo ziņu aģentūru, vēsta "Reuters".

"Biedrs Kims Jangons, Strādnieku partijas sekretārs un partijas Centrālkomitejas Politbiroja loceklis 73 gadu vecumā otrdien pulksten ir miris satiksmes negadījumā," teikts KCNA paziņojumā.

Foto: Reuters/Scanpix

73 gadus vecais kungs bijis atbildīgs par saitēm ar Phenjanai naidīgo Dienvidkoreju. Viņš darbojās augsta līmeņa delegācijā, kas centās nogludināt attiecības ar Dienvidiem pēc augustā notikušas valstu savstarpējas artilērijas apšaudes.

Phenjanas oficiālā ziņu aģentūra KCNA Kimu Jangonu savā paziņojumā dēvē par Kima Čenuna "tuvāko biedru un nelokāmu revolucionāro partneri". Vairāk informācijas par satiksmes negadījuma apstākļiem netiek atklāts.

Sava palīga bērēs ceturtdien piedalīšoties pats Kims Čenuns.

"Reuters" atzīmē, ka Kima Jangona delegācija augustā spēja mazināt spriedzi un atgriezties pie dialoga ar Dienvidkoreju. Amatpersona pēdējā laikā kļuvusi acīmredzami tuvāka jaunajam vadonim – viņš parādījies līdzās Kimam Čenunam dažādos saimniecību pārbaužu braucienos un diplomātiskās tikšanās.

Viņš bija pieredzējis padomnieks ar plašu izpratni par ārlietām, aģentūrai skaidro Ziemeļkorejas vadības eksperts Maikls Madens.

Līdzjūtību par Kima Jangona nāvi izteikusi arī Dienvidkoreja.

Nabadzīgajā Ziemeļkorejā ceļu tīkls ir slikti attīstīts un nav daudz auto īpašnieku, tomēr gadu gaitā satiksmes negadījumos ir gājušas bojā vairākas augsta ranga amatpersonas, norāda "Reuters".

1976. gadā autoavārijā gāja bojā amatpersona, kas tika uzskatīta par tā laika prezidenta Kima Irsena konkurentu. 2003. gadā satiksmes negadījumā mira Kima Jangona amata priekštecis. 2010. gadā gāja bojā augsta ranga amatpersona Ri Jegans.

"Ziemeļkorejai ir garš saraksts ar aizdomīgiem nāves gadījumiem augstu amatpersonu aprindās. Vairums mirst vai nu tāpēc, ka tiek nošauti, vai cieš autoavārijās," "Reuters" citē Ziemeļkorejas ekspertu Andreju Lankovu.

"Tur gandrīz vispār nav automašīnu un augstu amatpersonu apsardzes līmenis ir ļoti stingrs. Ņemot to vērā, tādu ziņu saņemšana no Ziemeļkorejas var tikt uztverta skeptiski," uzskata Lankovs, kurš pats kādreiz ir dzīvojis un studējis Ziemeļkorejā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!