Foto: AP/Scanpix
Traģisko sprādzienu Pakistānā, Pandžabas provinces galvaspilsētā Lahorā, kurā bojā gāja vairāk nekā 70 cilvēku, sarīkojis 28 gadus vecs reliģiskā semināra students un skolotājs no provinces pilsētas Muzafaragas, ziņo Pakistānas mediji.

Pašnāvnieks, kurš svētdien, 27. martā, uzspridzinājās pie cilvēku pilna parka Lahoras pilsētā, identificēts pēc personas apliecības un mirstīgajām atliekām notikuma vietā, paziņojusi Lahoras policija. Tas izrādījies 28 gadus vecais Muhameds Jusafs Farids, reliģiski noskaņots skolotājs no Muzafagaras pilsētas Pandžabas provinces dienvidos, vēsta britu izdevums "The Telegraph".

Muzafagaras policija arestējusi Farida trīs brāļus un divus radiniekus, ziņo Pakistānas televīzijas kanāls "Samaa". Faridam kopumā ir septiņi brāļi un trīs māsas. Arestētās personas nogādātas Islamabadā tālākai izmeklēšanai.

Pēc sprādziena Pakistānas armija nakts reidā arestējusi 50 talibu, kas piederīgi "Jamaat-ul-Ahrar" grupējumam, kurš uzņēmies atbildību par sprādzienu.

"Operācija sākās pirmdien pusnaktī un aresti tika veikti vairākās Pandžabas pilsētā," izdevumam "The Telegraph" atklājis provinces ministrs. "Pēc sprādziena tika atestēti 50 aizdomās turamie. Operāciju veic Pakistānas armija un netiks palaista garām neviena teroristu grupa."

Pagaidām armijas reidi notikuši Lahoras, Faizalabadas un Multanas pilsētās.

Armijas pārstāvis Asims Badžva paziņojis, ka reidos arestēti "liels skaits teroristu un koordinatoru", kā arī atrasts "liels daudzums ieroču un munīcijas".

Pēc sprādziena Pakistānas premjerministrs Navazs Šarifs atcēla paredzēto braucienu uz Londonu, lai tiktos ar Lielbritānijas premjeru Deivudu Kamerou, un agri no rīta pirmdien, 28. martā, sasauca ārkārtas sēdi ar armijas vadību.

"Jamaat-ul-Ahrar" norāda, ka viņu mērķis ir bijuši tieši kristieši, kas Lahoras pilsētas parkā sprādziena brīdī atzīmēja Lieldienas. Jaunākā informācija liecina, ka bojā gājuši 72 cilvēki, no kuriem vismaz 29 bijuši bērni, bet 14 - kristieši. Ievainoti ir vairāk nekā 300 cilvēku, no tiem vismaz 50 ir bērni, ziņo "Sky News".

Pēc traģiskā sprādziena Lahorā Pakistānā izsludinātas trīs dienu sēras.

"Mēs Lahoras uzbrukumam izvēlējāmies kristiešus," aģentūrai AFP apstiprinājis "Jamaat-ul-Ahrar" preses pārstāvis Ehansulla Esans. Viņš izteicās, ka grupējums turpinās veikt šādus sprādzienus, par mērķi izvēloties valsts un militārās skolas un koledžas.

"Jamaat-ul-Ahrar" ir talibu grupējums, kas 2014. gadā atšķēlās no Pakistānas "Taliban" un pieslējās teroristiskajam grupējumam "Daesh".

Pagājušā gada martā šis grupējums uzņēmās atbildību par diviem uzbrukumiem netālu no katoļu baznīcas Lahorā, kur bojā gāja 15. cilvēku.

Pakistānā ir 180 miljoni iedzīvotāju, no kuriem kristieši ir apmēram 2%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!