Foto: AFP/Scanpix
Dažās pēdējās dienās Ziemeļkorejas armija pāri militarizētajai robežai uz Dienvidkoreju, turpinoties kārtējai spriedzei abu valstu attiecībās, ar hēlija balonu palīdzību ir nosūtījusi aptuveni miljonu skrejlapu.

Spriedze starp abām naidīgajām Korejas pussalas valstīm, kuras laiku pa laikam iesaistās asās vārdu apmaiņās, pieauga janvāra sākumā, kad Phenjana paziņoja par veiksmīgu ūdeņraža bumbas izmēģinājumu. Eksperti šī paziņojuma ticamību gan apšauba.

Foto: AP/Scanpix

Seula uz to reaģēja, atsākot propagandas pārraides ar uz robežas uzstādītiem skaļruņiem. Pārraidēs tiek kritizēts Ziemeļkorejas vadoņa Kima Čenuna režīms, slavināti demokrātijas labumi un atskaņoti Dienvidkorejas popa hiti. Savukārt Phenjana paziņoja, ka atsāk pierobežas propagandas operācijas.

Baloni ar taimeriem

Dienvidkorejas aktīvisti hēlija balonus ar skrejlapām pāri robežai uz Ziemeļkoreju ir sūtījuši jau gadu desmitiem, taču Ziemeļkorejai tas nav tik raksturīgi.

Foto: Dienvidkorejas aktīvistu sūtītie baloni ar skrejlapām

Foto: AP/Scanpix

Dienvidkorejas Aizsardzības ministrija informē, ka baloni ar skrejlapām no Ziemeļiem tagad tiek palaisti katru dienu, turklāt daļa no tiem sasniedz galvaspilsētu Seulu, ziņo raidsabiedrība "Sky News".

Baloni esot aprīkoti ar taimeriem, kas pēc noteikta laika tos uzspridzina, izkaisot skrejlapas. Kāds iedzīvotājs atklājis, ka viņa automašīna ir sasista, jo uz tās uzkritis ar skrejlapām pilns grozs, vēsta britu medijs BBC.

Dienvidkorejas karavīri ir nosūtīti meklēt izkaisītās skrejlapas, bet iedzīvotāji aicināti nodot atradumus varasiestādēm. Dažas no skrejlapām nonākušas BBC vietējā korespondenta Kevina Kima rokās, kurš atklāj un skaidro to saturu.

Pret "trakiem suņiem" un psiholoģisko karu

"Pārtrauciet jebkādas turpmākas naidīgas darbības vai stulbu rīcību, kas var kaitēt jūsu drošībai," teikts kādā no skrejlapām.

Sauklis ir ļoti tiešs un vienkāršs, bez izdomas un smalkuma. Tāpat kā papīra kvalitāte, uz kura skrejlapas drukātas, tas ir raksturīgs Ziemeļkorejas medijiem un propagandai, skaidro Kims. Dienvidkorejas aktīvistu nosūtītās skrejlapas ir daudz izsmalcinātākas, viņš papildina.

"Paka Gunhje un viņas klans ir traki suņi. Mums ir jānosit viņi par psiholoģiskā kara pielietošanu un Korejas iekšējo attiecību pasliktināšanu," vēsta cita skrejlapa. Vel kādā skrejlapā attēlota karikatūra, kurā Dienvidkorejas prezidente sarkanā bikini tiek mesta atkritumu urnā.

Ziemeļkorejas propaganda jau iepriekš ir izcēlusies ar seksismu un rasismu. Tā Dienvidkorejas prezidente ir nosaukta par prostitūtu, bet ASV prezidents Baraks Obama attēlots kā pērtiķis, norāda BBC.

"Psiholoģiskais karš pret Ziemeļiem iededz kara degauklu. Nekavējoties pārtrauciet skaļruņu pārraides!" vēsta cits uzsaukums.

Neparastais ir tas, ka Phenjana ir izvēlējusies šādu veidu, lai paustu savu nepatiku pret skaļruņu pārraidēm, skaidro BBC korespondents Kims – iepriekš Ziemeļkoreja ir reaģējusi arī atklājot pa skaņas ierīcēm artilērijas uguni.

Foto: AP/Scanpix

"ASV ir nekavējoties jāatsakās no savas anahroniskās naidīgās politikas pret Ziemeļiem," vēsta viens no uzsaukumiem.

Vēstījums, kas adresēts dienvidkorejiešiem, acīmredzami atsaucas uz Ziemeļkorejas propagandas apgalvojumiem, ka valdība Seulā darbojas ASV pakļautībā.

Ietekme apšaubāma

Par spīti Phenjanas propagandistu pūlēm ir maz ticams, ka Ziemeļkorejas propaganda spēj atstāt kādu iespaidu uz demokrātijā dzīvojošiem dienvidkorejiešiem. Uzskatu brīvībā dzīvojošā sabiedrībā vairums dienvidkorejiešu arī neuztver nopietni Phenjanas apvainojumus prezidentei, uzskata Kevins Kims.

Foto: Reuters/Scanpix

Lai gan pašreizējai prezidentei ir kritiķi, kuri domā, ka ir daudz vairāk darāms attiecību risināšanai ar Ziemeļkoreju, vairums dienvidkorejiešu pat neuztrauca Phenjanas paziņojums par ūdeņraža bumbas izmēģinājumu, skaidro BBC.

Tas neizraisīja ne panisku iepirkšanos, ne fondu tirgus satricinājumu. Cilvēkiem ir daudz citu lietu, pat ko domāt, lai lieki uztrauktos par Ziemeļkorejas propagandu un skrejlapām, raksta raidsabiedrība.

Tikmēr Dienvidkorejas aktīvistu sūtītās skrejlapas mēdz atklāt informāciju par valdošo Kimu ģimeni, kuras publiska apspriešana Ziemeļkorejā var novest līdz soda nometnei, bet raisa lielu ziemeļkorejiešu interesi.

Foto: Reuters/Scanpix

Dienvidkorejas amatpersonas uzskata, ka pierobežas skaļruņu pārraidēm ir ietekme uz ziemeļkorejiešu karavīriem un iedzīvotājiem pierobežā, raksta "Sky News". Dienvidkorejas skaļruņi izvietoti 11 vietā uz robežas un dzirdami vismaz 10 kilometrus tālu.

Arī Ziemeļkorejai ir savi propagandas skaļruņi, taču tie ir tik vāji un neskaidri, ka tos nedzird pat karavīri pie robežas, norāda BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!