Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija izveidojusi jaunu pavēlniecību Pentagonā, kas fokusēsies uz jautājumiem karadarbību kosmosā, raksta britu raidsabiedrība BBC.

Pavēlniecības galvenais uzdevums būs aizsargāt ASV intereses kosmosā, tostarp simtiem satelītu, kurus izmanto, lai nodrošinātu komunikāciju un veiktu novērošanu. Tramps paziņoja, ka jaunā pavēlniecība nodrošinās to, ka ASV dominance kosmosā nekad nebūs apdraudēta.

ASV bruņoto spēku augstākās amatpersonas jau iepriekš norādījušas, ka Ķīna un Krievija stiprina savas pozīcijas kosmosa telpā. Ķīna norādījusi, ka tās rīcībā ir raķetes, ar kuru palīdzību var notriekt satelītus. Savukārt Krievija paudusi, ka vēlas izveidot kosmosā bāzētus lāzerieročus, ziņo medijs.

Ar karadarbību kosmosā saistītie jautājumi iepriekš atradās ASV Gaisa spēku nodaļas pārziņā. Jaunā pavēlniecība nodarbosies ar īpašu sistēmu izveidošanu un sagatavošanu, kuras varētu izmantot kaujās kosmosā.

Līdzīga pavēlniecība ASV jau pastāvēja no 1985. gada līdz 2002. gadam. Tās darbību pārtrauca pēc 11. septembra teroraktiem, kad valsts bruņotie spēki lielākus resursus sāka atvēlēt pretterorisma operācijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!