Foto: Reuters/Scanpix

ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija piektdien nāca klajā ar holokausta piemiņas paziņojumu, kurā netika pieminēti ebreji.

Paziņojumā tika runāts par holokausta "upuriem, izdzīvojušajiem, varoņiem", bet netika pieminēti ne ebreji, ne antisemītisms.

Mediju ziņās bija teikts, ka šajā paziņojumā Starptautiskajā holokausta piemiņas dienā ebreji nav pieminēti, acīmredzot, pārskatīšanās dēļ.

Ebreju organizācija "Anti-Defamation League" (ADL) nosauca šo izlaidumu tekstā par savādu.

"Mīklaini un satraucoši. @WhiteHouse #HolocaustMemorialDay stmt (Baltā nama Holokausta piemiņas dienas paziņojumā) nav pieminēti ebreji. [ASV] republikāņu un demokrātu prezidenti agrāk viņus pieminēja," Tviterī ierakstīja ADL vadītājs Džonatans Grīnblats.

Pērn Baraka Obamas paziņojumā par holokaustu bija teikts, ka "mēs svinīgi pieminam sešus miljonus ebreju un miljoniem citu, kurus nacisti noslepkavoja holokausta laikā".

Kad 2005. gadā toreizējais prezidents Džordžs Bušs jaunākais atzīmēja Aušvicas nāves nometnes (titulbildē) atbrīvošanas 60. gadskārtu, viņš to nosauca par "atgādinājumu, ka mums, kad mēs atrodam antisemītimu, ir jāapvienojas cīņai pret to".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!