Foto: AP/Scanpix

Lai paplašinātu savus nekustamā īpašuma attīstības projektus, Donalds Tramps, viņa kompānijas un partneri gadu gaitā vairākkārt sadarbojušies ar turīgiem ļaudīm un oligarhiem no bijušās PSRS – vairāki no tiem tiek uzskatīti par saistītiem ar organizēto noziedzību, raksta portāls "USA Today".

Pārskatot tiesu lietas, oficiālos dokumentus un intervējot bijušo federālo prokuroru, medijs secinājis, ka tagadējam ASV prezidentam Trampam un viņa uzņēmumiem bijuši sakari ar vismaz 10 šādiem turīgiem postpadomju uzņēmējiem, kurus uzskata par saistītiem ar organizēto noziedzību vai naudas atmazgāšanu.

Trampa saites ar Krieviju ir pastiprinātā uzmanības centrā, jo Federālais izmeklēšanas birojs (FIB) pārbauda Trampa priekšvēlēšanu kampaņas iespējamos sakarus ar Krieviju. Savukārt Trampa uzņēmumiem ir bijuši darījumi ar krieviem jau desmitgades, raisot jautājumus, vai biznesa apsvērumi neietekmēs viņa politiku.

Februārī Tramps paziņoja: "Man nav darījumu ar Krieviju. Man nav darījumu, kas varētu notikt Krievijā, jo mēs esam prom no tā. Un man nav aizdevumu Krievijā. Man Krievijā nav nekādu aizdevumu."

Vēl 2013. gadā Tramps pēc tikšanās ar potenciālajiem investoriem Krievijā izdevumam "Real Estate Weekly" stāstīja par saviem sakariem ar Krievijas bagātajiem un varenajiem. "Man ir lieliskas attiecības ar daudziem krieviem, un telpā bija gandrīz visi oligarhi," teica Tramps.

Vēl pirms pieciem gadiem Trampa dēls Donalds Tramps juniors Krievijas medijiem stāstīja, ka Krievija veido "neproporcionāli lielu daļu" aktīvu Trampa projektos Dubaijā un Ņujorkā.

Ņujorkas nekustamā īpašuma māklere Dollija Lenca stāsta, ka Krievijas investoriem ir pārdevusi aptuveni 65 īpašumus "Tramp World Tower" debesskrāpī Manhetenā.

"Viņi visi gribēja tikties ar Donaldu. Viņi kļuva ļoti draudzīgi," stāsta Lenca. Daudzas tikšanās notika Trampa birojā Trampa tornī vai pārdošanas pasākumos, viņa piebilst.

Darījumi ar Krievijas oligarhiem satrauc tiesībsargājošās iestādes, jo daudzi no īpaši bagātajiem parasti tiek turēti aizdomās par koruptīviem darījumiem, ko nodrošina biznesa elites savstarpējās attiecības ar valdību, drošības dienestiem un noziedzīgām grupām, skaidro bijušais ASV prokurors Kens Makkalions un bijušais Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) Krievijas operāciju vadītājs Stīvens Hols.

"Ikviens, kurš ir oligarhs vai jebkurā varas amatā Krievijā, to ir ieguvis, jo Vladimirs Putins vai kāds no varas ir kāda iemesla dēļ devis personai šo darbu," stāsta Hols. "Visām organizētās noziedzības figūrām, par kurām es esmu dzirdējis, ir ciešas saites un sakari ar cilvēkiem valdībā," viņš atzīmē.

Arī FIB direktors Džeimss Komijs Kongresa noklausīšanās laikā par Krievijas iejaukšanos ASV vēlēšanās 20. martā atzina, ka daudziem turīgiem krieviem ir saites ar Kremli un ka viņi var darboties tā interesēs.

Lai gan Tramps nav apsūdzēts par nekādiem pārkāpumiem saistībā ar šīm personām, lielais Trampa ēkās īpašumu nopirkušo krievu skaits un noslēpumainība, ko viņš saglabā par savu biznesa impēriju, raisa jautājumus, norāda medijs. Tramps ir pirmais ASV prezidents 40 gadu laikā, kurš ir atteicies atklāt savu nodokļu informāciju, kura varētu atklāt vairāk par viņa biznesa darījumiem.

Baltais nams atteicies "USA Today" komentēt rakstā publicēto informāciju, bet viņa uzņēmuma "Trump Organisation" pārstāve noliedza darījumus ar medija nosauktajām personām, atzīmējot, ka visus īpašumus ir pārdevušas trešās personas, nevis Tramps.

Trampa privātā kompānija darbojas caur meitasuzņēmumu un partneru tīklu, kas tiešu saikņu konstatēšanu padara sarežģītu, sevišķi tāpēc, ka viņš nav atklājis savu nodokļu informāciju, atzīmē medijs. Turklāt daži Trampa uzņēmumu investori un pircēji darbojas caur čaulas kompānijām un uzņēmumiem, kas slēpj patieso īpašnieku identitātes.

"USA Today" rakstā piemin dažus no Trampa darījumu partneriem no bijušās PSRS, kuriem varētu būt sakari ar organizēto noziedzību un naudas atmazgāšanu.

  • Viens no Trampa partneriem “SoHo” viesnīcas projektā Ņujorkā ir divreiz sodīts krievu imigrants Fēliks Saters, kurš gadu pavadījis cietumā par cilvēka saduršanu. Vēlāk sadarbojies ar FIB un CIP, lai samazinātu savu sodu par dalību 40 miljonu dolāru naudas atmazgāšanas shēmā Ņujorkas štatā. Februārī Saters Trampa personīgo juristu Maiklu Kohenu iepazīstināja ar Ukrainas politiķi, kurš cenšas panākt Krievijas piedāvāta miera plāna pieņemšanu, raksta medijs.
  • "SoHo" projekta investors Kazhstānas kalnrūpniecības magnāts Aleksandrs Maškevičs 2011. gadā Beļģijā apsūdzēts par 55 miljonu dolāru atmazgāšanu un samaksāja sodu.
  • Saimnieki īpašumiem Trampa attīstītajos projektos Floridā un Manhetenā – Anatolijs Golubčiks, Maikls Sals, Vadims Trinčers – ASV apsūdzēti par Krievijas, Ukrainas un Vidusāzijas naudas atmazgāšanu.
  • Bijušais Kazahstānas enerģētikas ministrs un Alamti mērs Viktors Harpunovs 2014. gadā Loszndželosā apsūdzēts miljoniem Almati zagtu dolāru slēpšanā. Daļa no šīs naudas tērēt trīs īpašumiem Trampa "SoHo" projektā.
  • Ukraiņu uzņēmējs Peters Kiričenko, kuram pieder divi īpašumi Trampa pludmales kūrortā Floridā minēts saistībā ar naudas atmazgāšanas shēmu, kurā iesaistīts Ukrainas bijušais premjerministrs Pavlo Lazarenko.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!