Foto: AP/Scanpix/LETA
Republikāniskās un Demokrātiskās partijas līderi ASV Senātā nonākuši domstarpībās jautājumā par prezidenta Donalda Trampa impīčmenta prāvas noteikumiem, raksta britu raidsabiedrība BBC.

Demokrāti vēlas garantijas, ka impīčmenta prāvas laikā ASV Kongresa augšpalātā varēs uzklausīt lieciniekus, kā arī prezentēt svarīgus dokumentus.

Republikāniskās partijas līderis Senātā Mičs Makkonels izteicies, ka nav izslēdzis liecinieku uzklausīšanu. Viņš piedāvājis procedūru, kura līdzinātos 1999. gadā notikušajai prezidenta Bila Klintona impīčmenta prāvai. Toreiz senatori izvēlējās lieciniekus, kurus uzklausīt prāvas laikā, atzīmē medijs.

ASV Pārstāvju palātas spīkere Nensija Pelosi (Demokrātiskā partija) varētu aizkavēt prezidenta Donalda Trampa impīčmenta prāvas uzsākšanu Senātā, jo ir satraukta, ka tā varētu nebūt godīga. Makkonels kritizējis Pelosi, sakot, ka viņa “acīmredzot, mēģina mums pateikt, kā vadīt prāvu”.

Demokrāti apgalvo, ka republikāņi impīčmenta prāvas laikā nebūs objektīvi, jo Makkonels pagājušajā nedēļā paziņoja, ka sadarbosies ar Balto namu.

Lai gan Pārstāvju palāta atbalstīja pret Trampu izvirzītās impīčmenta apsūdzības, Kongresa apakšpalātai jāapstiprina arī otra rezolūcija, kurā formāli nosaukti impīčmenta procesa pārvaldītāji, kuri lietu stādīs priekš Senātam. Otrās rezolūcijas pieņemšana nozīmē oficiālu impīčmenta procesa nonākšanu Senātā.

Jau ziņots, ka pagājušajā nedēļā Demokrātiskās partijas kontrolētajā Pārstāvju palātā tika atbalstīts prezidenta Trampa impīčments. Baltā nama saimnieks apsūdzēts par varas ļaunprātīgu izmantošanu, kā arī Kongresa izmeklēšanas kavēšanu.

Tramps ir tikai trešais prezidents ASV vēsturē, pret kuru uzsākta impīčmenta procedūra – pirms viņa impīčments uzsākts pret diviem prezidentiem: Endrū Džonsonu un Bilu Klintonu. Nedz Džonsons, nedz Klintons netika atstādināts no amata impīčmenta ceļā – abus prezidentus attaisnoja Senāta prāvās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!