ASV prezidenta amata kandidāta Donalda Trampa vēlēšanu kampaņas vadītājs Pols Manaforts savulaik saņēmis miljoniem ASV dolāru lielus maksājumus par politiskajām konsultācijām nu jau uz Krieviju aizbēgušajam Ukrainas eksprezidentam Viktoram Janukovičam, liecina "The New York Times" rīcībā esošā informācija.

Prokrieviski noskaņotā Janukoviča pārstāvētās Reģionu partijas melnās kases dokumentos atrasta informācija, kas liecina par 12,7 miljonu ASV dolāru maksājumu Manafortam no 2007. līdz 2012. gadam.

Manaforts atteicies atbildēt uz laikraksta uzdotajiem jautājumiem, bet, komentējot situāciju CBC žurnālistam, lakoniski sacījis: "Vienkāršākā atbilde arī ir patiesība – es esmu jomas profesionālis." Viņš arī piebildis, ka nekad nav strādājis ne Ukrainas, ne Krievijas valdību labā, bet ievērojamu finansējumu saņēmis, lai segtu viņa lielās komandas atalgojumu.

Lai gan atrastie dokumenti nepierāda, ka Manaforts naudu arī saņēmis, tie kārtējo reizi atklāj Trampa vēlēšanu kampaņas draudzīgo attieksmi pret Krieviju, uzsver "The Atlantic". Dokumentos atklāto informāciju apliecina arī Ukrainas korupcijas novēršanas birojs, kas saistībā ar Manaforta kompānijas darījumiem pašlaik uzsācis izmeklēšanu.

Foto: Reuters/Scanpix

"The Atlantic" uzsver – nav noslēpums, ka Manaforts iepriekš sniedzis pakalpojumus Ukrainas oligarhiem, toties pārsteigums, kā norāda medijs, drīzāk ir maksājumu vēriens. Tāpat pieredzējušais politiskais konsultants arī iepriekš strādājis politiķiem, kuru mītnes zemju ārpolitika nesaskan ar ASV nostāju.

"Washington Post" un ABC veiktajā aptaujā Klintonei atbalstu pauduši 50% respondentu, bet Trampam – 42%.

Manaforta kompānija "Black Manafort Stone & Kelly" 1985. gadā saņēmusi vienu miljonu ASV dolāru no bēdīgi slavenā Filipīnu diktatora Ferdinanda Markos, tāpat viņa vārds saistīts ar politiskajiem līderiem un ieroču tirgoņiem Libāna. Manaforts arī konsultējis Krievijas oligarhu Oļegu Deripašku, kurš Janukoviča valdīšanas laikā piedalījies miljoniem ASV dolāru lielos darījumos.

Tikmēr, reaģējot uz laikraksta atklājumiem, ASV Demokrātiskā partija pieprasījusi Republikāniskās partijas pārstāvjiem beidzot atklāt visas Trampa komandas saites ar Krieviju. Republikāņi pagaidām uz demokrātu prasību nav reaģējuši.

Jau ziņots, ka Tramps iepriekš apšaubījis palīdzēšanu Baltijai Krievijas uzbrukuma gadījumā, kā arī pieļāvis Krimas atzīšanu par Krievijas sastāvdaļu.

ASV prezidenta vēlēšanas gaidāmas šā gada novembrī. Laikraksta "Washington Post" un ABC augusta sākumā veiktajā aptaujā Klintonei atbalstu pauduši 50% respondentu, bet Trampam par astoņiem procentpunktiem mazāk – 42%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!