Foto: AFP/Scanpix
Donalda Trampa kundzes skandalozā runu rakstītāja atzinusi savu vainu pašreizējās pirmās lēdijas Mišelas Obamas uzrunas nokopēšanā, ziņu britu raidsabiedrība "Sky News".

Meredita Maklevera, kas Melānijai Trampai (titulbildē) sarakstījusi runu, uzņēmusies atbildību par pieļauto kļūdu. Viņa par notikušo iesniegusi demisiju, bet Donalds Tramps to esot noraidījis, informē "Sky News".

Tāpat runu rakstītāja esot norādījusi, ka viņa nav pārbaudījusi sakritības ar Mišelas Obamas runu, kas tikusi veidota pirms astoņiem gadiem, ziņo "Sky News".

"Melānijai Trampai vienmēr ir patikusi Mišela Obama," teikts Makleveras paziņojumā. Runu rakstītāja arī sacījusi, ka pirms pašas runas tapšanas viņas ar Melāniju Trampu sazvanījušās, lai apspriestu runas tekstu.

"Telefonsarunā man Melānija nolasīja dažus fragmentus no Mišelas Obamas runām, kas man kalpotu kā piemēri. Es tos pierakstīju uz lapas, kā arī dažas no frāzēm iekļāvu Melānijas runā, kas vēlāk kalpoja kā gala variants," uzsvērusi Maklevera.

"Es nepārbaudīju sakritības ar Mišelas Obamas runu. Tā ir mana vaina. Es jūtos briesmīgi par visu notikušo un to, kas tagad jāpārdzīvo Donaldam ar Melāniju. Es to patiešām tā nebiju domājusi," taisnojusies Maklevera.

Savukārt pats Donalds Tramps norādījis, ka šis skandāls tikai pievērš uzmanību viņa kampaņai.

Jau ziņots, ka Melānija Trampa, kas līdz šim visai maz bijusi iesaistīta sava dzīvesbiedra kampaņā cīņā par tiesībām no Republikāņu partijas kandidēt uz ASV prezidenta amatu, pēc savas uzstāšanās Klīvlendā otrdien nonākusi kritikas krustugunīs, kritiķiem apgalvojot, ka viņas runa bijusi plaģiāts, kurā izmantots pašreizējās pirmās lēdijas Mišelas Obamas teksts.

Republikāņu partijas konventā vēl nebija izskanējušas sajūsmināto delegātu ovācijas pēc 46 gadus vecās bijušās modeles uzrunas, kad mediji jau norādīja uz vietām Trampas tekstā, kas nepārprotami līdzinās Mišelas Obamas runai demokrātu konventā 2008. gadā.

Abās runās abas sievietes, iepazīstinot ar sevi amerikāņu sabiedrību, runājušas par vērtībām, kas veidojušas viņu dzīvi.

"Mani vecāki iedvesa manī tādas vērtības kā smagu darbu, lai sasniegtu to, ko vēlies. To, ka tavi vārdi ir tavas saistības un ka tu dari to, ko saki, un turi savus solījumus. To, ka pret cilvēkiem jāizturas ar cieņu. Viņi man mācīja demonstrēt vērtības un morāli savā ikdienas dzīvē. Tā ir mācība, ko tālāk nododu mūsu dēlam," pirmdien savas runas laikā sacīja Trampa. "Un šīs vērtības mums jānodod daudzajām paaudzēm, kas mums sekos, jo vēlamies, lai mūsu bērni šajā valstī zinātu, ka vienīgais jūsu sasniegumu ierobežojums ir jūsu sapņu spēks un jūsu gatavība strādāt to sasniegšanai."

Savukārt pašreizējā prezidenta Baraka Obamas dzīvesbiedre pirms astoņiem gadiem sacīja: "Gan Baraks, gan es uzaugu ar ļoti līdzīgām vērtībām - ar to, ka smagi jāstrādā, lai dzīvē sasniegtu, ko vēlies; to, ka tavs vārds ir saistības un ka jādara tas, ko sakies darīt; ka pret cilvēkiem jāizturas ar cieņu un respektu, pat ja tos nepazīsti un pat ja ar tiem neesi vienisprātis. Gan Baraks, gan es cenšamies dzīvot saskaņā ar šīm vērtībām un nodot tās nākamajai paaudzei, jo vēlamies, lai mūsu bērni, kā arī visi citi bērni šajā valstī zinātu, ka vienīgie jūsu sasniegumu griesti ir jūsu sapņu mērogs un gatavība strādāt to sasniegšanai."

Trampa sabiedrisko attiecību padomnieks Džeisons Millers izplatījis paziņojumu, kurā centies apiet plaģiātisma problēmu, taču nav to noliedzis.

"Rakstot viņas skaisto runu, Melānijas sekretāru komanda pierakstīja to, kas viņu dzīvē iedvesmojis, un dažos gadījumos iekļāvuši fragmentus, kas atspoguļo viņas pašas domas," teikts paziņojumā. "Cauri runai staro Melānijas pieredze kā imigrantei un mīlestība pret Ameriku, kas padarīja to par tādu panākumu."

Pats Tramps savas dzīvesbiedres uzrunu tviterī novērtējis kā "absolūti satriecošu" un paziņojis, ka ir ar viņu "ļoti lepns".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!