Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Trešdien ASV prezidents Donalds Tramps kļuva par pirmo Baltā nama saimnieku Savienoto Valstu vēsturē, kurš impīčots divas reizes. Impīčmentu Pārstāvju palāta atbalstīja vien nedēļu pirms Trampam jāpamet prezidenta posteni un šobrīd nav skaidrs, kad un ar kādu rezultātu noslēgsies Kongresa apakšpalātā uzsāktais process.

Kādēļ impīčoja Trampu?

Tramps apsūdzēts par "kūdīšanu uz sacelšanos" saistībā ar viņa lomu pagājušajā nedēļā notikušajos vardarbīgajos grautiņos, ko ASV Kapitolija ēkā sarīkoja Trampa atbalstītāji. Nemieros gāja bojā pieci cilvēki un tika iztraucēta Kongresa deputātu sēde, kuras laikā bija paredzēts apstiprināt jaunievēlētā ASV prezidenta Džo Baidena uzvaru 3. novembrī notikušajās vēlēšanās.

Pārstāvju palātas spīkere un viena no ietekmīgākajām Demokrātiskās partijas politiķēm Nensija Pelosi izteicās, ka Trampam "ir jāaiziet". "Viņš ir nepārprotams un aktuāls drauds tautai, kuru mēs visi mīlam," demokrāti citē "Associated Press".

Pārstāvju palātā vairākums ir Demokrātiskajai partijai un trešdien faktiski nebija šaubu, ka impīčments tiks apstiprināts. Intrigu radīja tas, vai un cik daudz republikāņu deputātu atbalstīs demokrātu ierosināto procedūru. Galu galā desmit Republikāniskās partijas pārstāvji atbalstīja impīčmentu. Kad Trampu impīčoja pirmoreiz, Pārstāvju palātā neviens republikānis šo procesu neatbalstīja.

Kopumā impīčmentu atbalstīja 232 deputāti, bet pret to bija 197.

Kā turpināsies impīčmenta procedūra?

Tagad impīčmenta procedūra turpināsies Kongresa augšpalātā jeb Senātā, kur notiks prāva un kurā senatori varēs lemt par to, vai atstādināt Trampu no amata.

Pašreizējais Senāta vairākuma līderis Mičs Makkonels paziņojis, ka prāva sāksies pēc tam, kad senatori atsāks darbu nākamajā otrdienā jeb vienu dienu pirms Džo Baidena inaugurācijas, raksta "NBC News". Tāpat Makkonels piebildis, ka prāva nebeigsies pirms Tramps pametīs Balto namu.

Lai prezidentu atstādinātu no amata nepieciešams vismaz divu trešdaļu jeb 67 senatoru atbalsts. Gaidāmajā Senāta sasaukumā gan demokrātiem, gan republikāņiem būs pa 50 senatoriem. Nav izslēgts, ka arī Senātā būs Republikāniskās partijas biedri, kuri atbalstīs Trampa atstādināšanu no amata, taču nav skaidrs, vai viņu būs pietiekami daudz, lai sasniegtu nepieciešamo divu trešdaļu slieksni.

Balsojums par Trampa notiesāšanu varētu liegt viņam atkal ieņemt kādu federālo amatu, tostarp atkārtotu kandidēšanu uz prezidenta amatu.

Makkonels uzskatot, ka Tramps ir izdarījis impīčmentam atbilstošus pārkāpumus, trešdien "Associated Press" atklājis kāds republikāņu stratēģis. Savukārt ziņojumā kolēģiem Makkonels vēstījis, ka vēl nav izlēmis, vai atbalstīs Trampa atstādināšanu.

Pēc balsojuma Pārstāvju palātā Baidens nāca klājā ar paziņojumu, kurā pauda cerību, ka Senāta vadība "atradīs veidu, kā tikt galā ar saviem konstitucionālajiem pienākumiem saistībā ar impīčmentu, vienlaikus strādājot arī ar citiem šai tautai steidzami [svarīgiem] jautājumiem."

Ko teica Tramps?


Pats prezidents Tramps izplatīja videoklipu, kurā aicināja savus atbalstītājus atturēties no turpmākas vardarbības. "Tāpat kā jūs visus, arī mani pagājušajā nedēļā satricināja un ļoti apbēdināja nelaime Kapitolijā," viņš teica. " (..) Vardarbība ir pretrunā ar visu, kam es ticu, un [pretrunā ar] visu, par ko iestājas mūsu kustība (..)," turpināja prezidents.

Zīmīgi, ka šajā video paziņojumā Tramps neko neminēja par impīčmentu.

Ko saka aptaujas?


Apskatot portāla "FiveThirtyEight" apkopotos dažādu aptauju vidējos radītājus, secinām, ka Trampa atstādināšanu no amata pirms termiņa beigām šobrīd atbalsta aptuveni 52% ASV iedzīvotāju, savukārt 41% ir pret to.

Visai izteikta atšķirība šī jautājuma kontekstā novērojama abu partiju atbalstītāju nometnēs. Demokrātu vēlētāju vidū Trampa atstādināšanu no amata atbalsta 85%, bet tāds pats uzskats ir tikai 15% republikāņu. Nedaudz mazāk kā puse jeb 48,5% neatkarīgo vēlētāju atbalsta Trampa atstādināšanu.

Laikā pēc grautiņiem novērots arī Trampa vispārējās popularitātes kritums. Ja dienā, kad Kapitolijā ielauzās Trampa atbalstītāji, prezidenta darbu atzinīgi vērtēja 42,8%, tad šobrīd viņa popularitātes reitings ir 40%, liecina "FiveThirtyEight" aptauju vidējie rādītāji.

Pašreizējais Trampa popularitātes reitings - 40% - joprojām iekļaujas viņa prezidentūrai ierastajās 36%-45% robežās, taču varam secināt, ka notikumi Kapitolijā ir atstājuši Trampam negatīvas sekas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!