Foto: AP/Scanpix/LETA

Irānas ārlietu ministrs Mohammads Džavads Zarifs ceturtdien brīdināja, ka ASV prezidents Donalds Tramps alojas, uzskatīdams, ka karš starp viņu valstīm nebūs ilgs.

""Īss karš" ar Irānu ir ilūzija," tviterī brīdināja ministrs, šādi izsakoties dienu pēc tam, kad Tramps bija paudis, ka nevēlas karu ar Irānu, bet, ja karš izraisies, tas "neturpināsies ļoti ilgi".

Ārlietu ministrs arī brīdināja: "Tas, kurš karu sāk, nebūs tas, kas to pabeidz."

"Maldīgi priekšstati apdraud mieru," izsakoties par vairākām idejām, ko konfrontācijas gaitā ar Teherānu paudis ASV līderis, norādīja Zarifs.

Tramps intervijā trešdien pauda cerību, ka Savienotajām Valstīm nenāksies karot ar Irānu, bet uzsvēra, ka konflikta gadījumā ASV spēks būtu nepārvarams.

Intervijā telekanālam "Fox Business" Tramps pauda pārliecību, ka šāds konflikts nebūs ilgs.

Kopš Tramps pērn maijā paziņoja, ka ASV vienpusējā kārtā izstājas no pasaules lielvaru un Irānas kodolvienošanās un atjauno sankcijas, spriedze Vašingtonas un Teherānas attiecībās ir saasinājusies.

Bažas, ka Vašingtonas un Teherānas vārdu karš var pāraugt militārā konfliktā, pieauga jau šogad maijā, kad ASV uz Tuvo Austrumu reģionu nosūtīja aviācijas bāzes kuģa "Abraham Lincoln" trieciengrupu un bumbvedējus "B-52".

Jaunu saspīlējumu Irānas un ASV jau tā sarežģītajās attiecībās pagājušajā nedēļā izraisīja ASV bezpilota lidaparāta notriekšana. Irāna apgalvo, ka tas ielidojis tās gaisa telpā, bet ASV uzstāj, ka lidaparāts atradies virs starptautiskiem ūdeņiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!