Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV prezidenta padomnieks Džareds Kušners ceturtdien, iepazīstinot ar Vašingtonas jaunā Tuvo Austrumu miera plāna aprisēm, ceturtdien ļāvis noprast, ka tas nesaturēs atsauci uz tā dēvēto divu valstu risinājumu un Jeruzaleme tajā tiks atzīta par Izraēlas galvaspilsētu.

Paredzēts, ka Kušners ASV valdības vārdā ar jauno Tuvo Austrumu miera plānu atklātībā nāks jūnijā.

Uzsverot, ka plāns piedāvās jaunu pieeju, Kušners ļāva noprast, ka tas nesaturēs tā dēvēto divu valstu risinājumu, kuru ASV līdz šim uzturējušas desmitgadēm ilgi. "Ja jūs sakāt divas valstis, izraēliešiem tas nozīmē vienu, bet palestīniešiem ko citu," uzstājoties ar runu Vašingtonas Tuvo Austrumu politikas institūtā, norādīja Kušners, piebilstot, ka labāk būtu šo formulējumu nepieminēt, bet nodarboties ar tā saturu.

Kušners atteicās sniegt sīkāku plāna satura izklāstu, taču uz jautājumu vai plāns saturēs galīgā izkārtojuma aprakstu, viņš atbildēja apstiprinoši.

Tikmēr palestīnieši jau iepriekš paziņojuši, ka viņi vairs nepieņem Trampu kā starpnieku Tuvo Austrumu miera sarunās, jo viņš pastāvīgi demonstrē Izraēlai labvēlīgu attieksmi, tostarp pieņemot lēmu par ASV vēstniecības pārcelšanu uz Jeruzalemi. Palestīnieši neuzticas arī Kušneram, jo viņam ir radniecības saites ar Izraēlas premjerministru Benjaminu Netanjahu.

Kamēr Izraēla Jeruzalemi uzskata par savu galvaspilsētu, palestīnieši vēlas tās austrumdaļu padarīt par savas nākotnes valsts galvaspilsētu.

Kušners ceturtdien arī atklāja, ka Tramps ar viņu konsultējies pirms pieņemt lēmumu par vēstniecības pārcelšanu uz Jeruzalemi.

Tolaik viņš prezidentam esot sacījis, ka īstermiņā tas varētu situāciju sarežģīt, jo cilvēki to uztvertu emocionāli.

Taču ilgtermiņā, pēc Kušnera domām, tas palīdzētu, jo beidzot jāsāk atzīt pastāvošā realitāte, un realitāte ir tāda, ka Jeruzaleme ir Izraēlas galvaspilsēta, un to nāksies atzīt jebkurā galīgajā izkārtojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!