Foto: Reuters/Scanpix

ASV prezidentam Donaldam Trampam Vjetnamā notiekošajā reģionālajā samitā nebūs oficiālas divpusējas tikšanās ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, paziņojis Baltais nams.

"Attiecība uz tikšanos ar Putinu - nekad nav bijis oficiāla apstiprinājuma, ka šāda tikšanās būs, un tā nenotiks, jo nav iespējams saskaņot abu pušu darba grafikus," žurnālistiem piektdien ASV prezidenta lidmašīnā ceļā uz Vjetnamas pilsētu Danangu sacīja Baltā nama preses sekretāre Sāra Sandersa.

Taču Sandersa pieļāva iespēju, ka ASV un Krievijas prezidentiem varētu būt neformāla tikšanās Vjetnamā vai arī vēlāk Filipīnās, kur abi apmeklēs citu reģionālo samitu.

"Redziet, viņi būs vienā un tajā pašā vietā. Vai viņi garāmejot satiksies un sasveicināsies? Tas noteikti ir iespējams un gaidāms," teica Baltā nama preses sekretāre.

"Taču plānotas oficiālas tikšanās kalendārā nav, un mēs neparedzam, ka tāda būs," viņa piebilda.

Savukārt Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs Krievijas ziņu aģentūrai "Interfax" teica, ka iespējamās tikšanās saskaņošana turpinās, bet skaidrības pagaidām nav. "Turpinās saskaņošana. Pagaidām skaidrības nav," sacīja Pekovs.

Tikmēr četras ASV amatpersonas, kas vēlējās palikt anonīmas, aģentūrai AP teikušas, ka Trampa un Putina tikšanās laikā Vjetnamā bijis iecerēts paziņot par ASV un Krievijas vienošanos par to, kā atrisināt konfliktu Sīrijā, bet, tā kā šāda vienošanās vēl nav panākta, pagaidām nolemts abu prezidentu oficiālu tikšanos nerīkot.

Tramps piektdien ieradās Danangā, kur divas dienas piedalīsies Āzijas un Klusā okeāna valstu ekonomiskās sadarbības (APEC) samitā.

Iepriekš tika pieļauta iespēja, ka šī samita laikā Trampam varētu būt divpusēja tikšanās ar Putinu, un ceturtdien Krievijas prezidenta padomnieks Jurijs Ušakovs paziņoja, ka tikšanās notiks. Tomēr drīz pēc tam ASV valsts sekretārs Rekss Tilersons noliedza, ka tikšanās būtu saskaņota.

Tilersons ceturtdien arī norādīja, ka galvenais jautājums ir, vai pietiks, par ko runāt. "Ja būs tikšanās, jāpārliecinās, ka tā ir jēgpilna," sacīja Tilersons.

Tramps un Putins piedalīsies arī Austrumāzijas valstu samitā, kas 13. un 14.novembrī norisināsies Filipīnu pilsētā Anhelesā.

Līdz šim vienīgā Trampa un Putina tikšanās notikusi 7.jūlijā G20 samita laikā Vācijas pilsētā Hamburgā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!