Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija piektdien apgāja Kongresu, lai pārdotu ieročus 8,1 miljarda ASV dolāru vērtībā Saūda Arābijai, Apvienotajiem Arābu Emirātiem (AAE) un Jordānijai, kā iemeslu minot draudus no Irānas puses.

Šāds Trampa solis izraisīja kongresmeņu sašutumu, kuri bažījas, ka ar šiem ieročiem var tikt nogalināti civiliedzīvotāji Jemenā.

Valsts sekretārs Maiks Pompeo sacīja, ka administrācija apiet Kongresu, neprasot tā piekrišanu 22 ieroču sūtījumiem minētajām arābu valstīm. Kongresa lēmums iesaldēt šo ieroču pārdošanu varētu ietekmēt šo ASV arābu sabiedroto operatīvās spējas, sacīja Pompeo.

Šie ieroči, tai skaitā munīcija un lidmašīnu tehniskā apkope, ir paredzēti, "lai atturētu Irānas agresiju un palielinātu partneru pašaizsardzības spēju," teikts Pompeo paziņojumā.

Par šo ieroču pārdošanu pirms tam piektdien paziņoja demokrātu senators Roberts Menendess, kurš bija izmantojis savas pilnvaras, lai bloķētu desmitiem tūkstošu precīzijas vadāmo bumbu piegādes Saūda Arābijai un AAE sakarā ar bažām, ka šīs bumbas varētu veicināt humāno krīzi Jemenā, kur Saūda Arābija un AAE karo pret Irānas atbalstītiem šiītu nemierniekiem hutiešiem.

"Es esmu vīlies, bet ne pārsteigts, ka Trampa administrācija atkal nav noteikusi par prioritārām mūsu ilgtermiņa nacionālās drošības intereses vai iestājusies par cilvēktiesībām, bet tā vietā devusi priekšrocības tādām autoritārām valstīm kā Saūda Arābija," paziņoja Menendess.

Viņš sacīja, ka administrācijas lēmums neatbilst ārkārtas stāvokļa juridiskajai definīcijai, un solīja sadarbībā ar citiem kongresmeņiem pretoties šim lēmumam. "No tā ir atkarīgas miljoniem cilvēku dzīvības," teica Menendess.

Tramps aprīlī uzlika veto Kongresa rezolūcijai, kura liek viņam izbeigt ASV militāro atbalstu Saūda Arābijas vadītajai koalīcijai, kas Jemenā karo pret šiītu nemierniekiem hutiešiem.

Jemena kopš 2014. gada ir iesaistīta postošā konfliktā starp valdības spēkiem, kurus atbalsta Saūda Arābija un Apvienotie Arābu Emirāti, un Irānas atbalstītajiem hutiešiem, kuri ieņēmuši galvaspilsētu Sanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!