Jautāts par to, vai ASV prezidenta amata kandidāts Donalds Tramps dotos palīgā Baltijas valstīm, ja Krievija tām uzbruktu, trešdien intervijā ar "The New York Times" viņš teicis, ka par to būtu jālemj.

Intervijā Tramps ļauj nojaust, ka neuzskata par ASV pienākumu kā NATO dalībvalstij automātiski doties palīdzēt bloka valstīm uzbrukuma gadījumā.

Jautāts par Krievijas draudīgajām aktivitātēm, kas satraukušas Baltijas valstis, kas ir NATO nesenākās dalībnieces, Tramps laikrakstam teicis, ka par palīdzību viņš lemtu tikai pēc tam, kad būtu izsvēris to, vai šīs valstis ir "izpildījušas to pienākumus pret mums".

"Ja tās izpilda savas saistības pret mums, tad atbilde ir jā," teica Tramps.

Tramps šajā intervijā arī sacīja, ka viņš nekritizēs Turciju par represijām pret politiskajiem oponentiem un pilsonisko brīvību ierobežošanu. Viņš sacīja, ka ASV nav “tiesību pamācīt” citas valstis, kad ASV “cilvēki aukstasinīgi šauj policistus”.

Tramps ar savu paziņojumu, ka ASV varētu neaizsargāt dažas NATO valstis pret Krievijas agresiju , ir demonstrējis savu nesagatavotību ASV bruņoto spēku virspavēlnieka lomai, ceturtdien paziņoja demokrātu kandidātes Hilarijas Klintones galvenais padomnieks ārpolitikas jautājumos Džeiks Salivans.

"ASV gadu desmitiem ir sniegušas nesatricināmas garantijas mūsu sabiedrotajiem NATO: mēs nāksim tiem palīgā, ja tiem uzbruks, tāpat kā tie nāca palīgā mums pēc [2001.gada] 11.septembra [teroraktiem]. Donaldam Trampam jautāja, vai viņš ievēros šīs garantijas. Bet viņš teica - varbūt palīdzēs, varbūt nē,” teikts Salivana rakstiskā paziņojumā.

Salivans pauda uzskatu, ka tas liecina par to, ka “Tramps ir nederīgs pēc temperamenta un fundamentāli nesagatavots būt par Virspavēlnieku”.

Klintones padomnieku arī izbrīnīja Trampa “reizēm lišķīgā jūsmošana” par Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu. "Viņa politiskās nostādnes un padomnieki seko šim principam,” atzīmēja Salivans.

"Šonedēļ kļuva zināms, ka Trampa štābs ir pielicis milzu pūles, lai izslēgtu no republikāņu politiskās platformas tēzi par palīdzību Ukrainai, kas aizvainotu Krievijas vadību,” sacīja Salivans.

"Pirms tam viņš priecājās par “Brexit” referenduma iznākumu un vairākkārt paredzēja Eiropas dezintegrāciju. Bet tagad viņš pat nav gatavs paust uzticību mūsu NATO sabiedroto aizstāvēšanai Krievijas iebrukuma gadījumā. Ir loģiski pieņemt, ka Putins atbalsta Trampa ievēlēšanu par prezidentu,” uzsvēra Klintones padomnieks.

Jau iepriekš Tramps komplimentējoši izteicies par Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu.

Jau ziņots, ka ASV Republikāņu partija otrdien oficiāli nominēja miljardieri Donaldu Trampu ASV prezidenta amatam.

Demokrātu kandidāte ir bijusī valsts sekretāre Hilarija Klintone.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!